Twee journalisten gedood tijdens Turks offensief in Syrië

Bron © BELGA

Foto: AFP

Tijdens het Turkse offensief in het noorden van Syrië, dat vorige week woensdag gestart is, zijn al zeker twee journalisten om het leven gekomen. Dat meldt Reporters Zonder Grenzen. Het gaat om een correspondent van het Koerdische nieuwsagentschap Hawar News (ANHA) en een correspondent van de Zweeds-Koerdische zender Çira TV, zo blijkt.

Allebei de journalisten kwamen om het leven bij een bombardement van een burgerkonvooi. Acht andere journalisten van verscheidene regionale zenders raakten gewond.

Reporters Zonder Grenzen veroordeelt de aanvallen scherp en maant Turkije aan de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de bescherming van journalisten te respecteren.

De veiligheidsraad keurde in 2006 en 2015 resoluties goed als reactie op het stijgend aantal doden onder journalisten in crisisgebieden, onder andere in Irak en Syrië. “Elke aanval op journalisten is door het volkerenrecht ten strengste verboden”, luidt het in een boodschap van Christian Mihr van Reporters Zonder Grenzen.

Ter info: in de rangschikking van de persvrijheid van de organisatie staat Turkije op plaats 157, Syrië op plaats 174 van de 180.

AANGERADEN