Ex-topman Thomas Cook “heeft spijt” maar weigert te zeggen of hij exuberante bonussen teruggeeft (al denkt hij erover na)

Voormalig Thomas Cook-baas Peter Fankhauser snapt de publieke woede die is ontstaan over zijn salaris. Tijdens een parlementaire commissie over de teloorgang van het Britse reisconcern bood hij dinsdag andermaal zijn excuses aan. Op de prangende vraag van de politici of hij iets van zijn wedde of bonussen zou teruggeven, wilde de man echter - opnieuw - niet duidelijk antwoorden.

mtm, pjv

Fankhauser, die jaarlijks ruim 1 miljoen pond (1,2 miljoen euro) opstreek, legde in het Britse parlement de verantwoordelijkheid voor de ineenstorting van het reisimperium deels bij andere partijen. Hij wees er in het bijzonder op dat alle betrokken partijen faalden bij het verkrijgen van goedkeuring voor een reddingsovereenkomst. Daarop viel het doek voor Thomas Cook en moesten 140.000 Britse toeristen worden teruggehaald.

Fankhauser benadrukte dat hij niet over zijn eigen salaris en bonussen besliste. “Ik ga niet proberen mijn basisloon te verdedigen. In verhouding tot een normaal basissalaris van de werknemer gaat het om een enorm bedrag. Ik begrijp het sentiment in de samenleving volledig”, vertelde hij de commissie. Hij voegde daar direct aan toe dat hij zich “onvermoeibaar” heeft ingezet voor het bedrijf. “Het spijt me ten zeerste dat ik geen deal heb kunnen sluiten.”

Pensioenfonds

Fankhauser ligt onder vuur wegens een bonus van 500.000 pond (578.000 euro). Hij wees erop dat hij in 2018 geen bonus kreeg, maar in 2017 wel een van 750.000 pond, waarvan twee derde cash. De rest in aandelen die “nu waardeloos zijn”. Britse parlementsleden eisen van de voormalige toplui van de touroperator dat ze iets van hun exuberante weddes en bonussen teruggeven. Met dat geld wil de Britse overheid het tekortschietende pensioenfonds van de Thomas Cook-werknemers spekken.

“Ik hoop dat u nu zult vertrekken en zult nadenken over het gigantische salaris dat u heeft verdiend”, aldus comitévoorzitter Rachel Reeves. “Een salaris dat sommige mensen die voor u werkten niet in hun hele leven kunnen verdienen. En denk eens na over wat u kunt doen, niet symbolisch, maar iets dat u kunt doen om recht te zetten wat u verkeerd heeft gedaan.”

De Zwitserse ex-CEO - die sinds zijn benoeming in 2014 al zo’n 8,4 miljoen pond verdiende - verklaarde uiteindelijk nog over een teruggave van het half miljoen te zullen nadenken. Maar hij wil nu nog geen beslissing nemen, aldus het Britse persbureau PA.

LEES OOK

Nu in het nieuws