Er is geen druppel alcohol te krijgen en toch was deze cantus meteen uitverkocht: "Aantonen dat het ook leuk kan zijn zonder"

Foto: ivw

Leuven -

De Leuvense fakbars organiseren woensdagavond in HdR een 0.0% Cantus, met ondersteuning van AB InBev. Een uniek gebeuren, want de studenten hebben geen weet van eerdere alcoholvrije cantussen. En die eerste is meteen ook een groot succes.

“Wij vinden het als fakbar belangrijk dat we kunnen aantonen dat studentenactiviteiten leuk en ludiek zijn, maar dat dit kan met 0,0% alcohol,” zegt Vincent Van den Cruijce, algemeen beheerder van fakbar HdR, voortrekker van het initiatief. “De 0.0% cantus is uniek in zijn soort, ook omdat hij gedragen wordt door alle verschillende fakbars, kringen en LOKO. Zelfs de stad Leuven, de universiteit en de politie zijn uitgenodigd.”

Beeld bijstellen

Het zangfeest wordt voorgezeten door studenten uit verschillende kringen en fakbars en biedt plaats aan 70 studenten. Elke fakbar vaardigt mensen af. “Hiermee willen we tonen dat de Leuvense student en de fakbars wél aandacht schenken aan het verantwoord omgaan met alcohol,” zegt Vincent. “De laatste maanden werd de Leuvense student in de media vooral geassocieerd met overmatig alcoholgebruik. Fakbars kregen dan weer te horen dat zij dit aanwakkeren door te serveren aan studentenprijzen.” De studenten willen dat beeld bijstellen en aantonen dat ze ook op dagelijkse basis sensibiliseren rond verantwoord drankgebruik.

De verschillende studentenkringen staan ook open om op termijn op alle cantussen niet-alcoholische biervarianten aan te bieden. “Momenteel is er al vaker de keuze tussen bier of water, een trend die je vroeger minder zag,” zegt Michiel Hamels, praeses van VRG. “Maar we willen graag bekijken of niet-alcoholisch bier aanslaat en/of mogelijk is.” AB InBev bekijkt samen met de studenten de vraag en de mogelijkheden. De bierbrouwer houdt momenteel een 7 weken durende campagne rond niet-alcoholische bieren in de Leuvense studentenomgeving. Ook dit initiatief kadert in dat opzet.

Door hsb
AANGERADEN
Meest recent