Diefstal van brandweervoertuig toont dat beveiliging brandweerkazernes zo lek is als een zeef

Via de binnenkoer zijn de voertuigen van de brandweer gemakkelijk bereikbaar. Foto: rdb

Brussel / Anderlecht -

Uit de brandweerkazerne aan de Bergensesteenweg in Anderlecht is vrijdagavond een brandweervoertuig gestolen. Het gaat weliswaar om een kleiner dienstvoertuig, maar de vakbond is bezorgd om de veiligheid van de kazernes. Die moet dringend beter.

De voorpost van de Brusselse brandweer langs de Bergensesteenweg kreeg vrijdagavond ongewenst bezoek over de vloer. De dader(s) konden langs een metalen poort naar binnen en stonden op de binnenkoer van de kazerne. Die wordt er gedeeld met de gemeente Anderlecht en is toegankelijk voor iedereen. Er is weinig tot geen toezicht en dus was het voor de daders een koud kunstje om er op stroperstocht te trekken.

Een kleine Peugeot van de brandweer trok er meteen hun aandacht. Hoe ze het precies voor elkaar speelden om de wagen aan de praat te krijgen, moet nog blijken, maar ze gingen ervandoor met de wagen.

Sporenonderzoek

“Dit is geen prioritair voertuig, maar een wagen die vooral gebruikt wordt door het administratief personeel of om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen”, zegt Walter Derieuw van de brandweer. De diefstal werd even later opgemerkt en zaterdag aangegeven bij de politie. Lang duurde het niet vooraleer de felrode wagen werd teruggevonden, verderop langs de steenweg. Het labo onderzocht de auto al op sporen.

De liberale vakbond VSOA vindt het verontrustend dat mensen met slechte bedoeling zomaar het terrein van de kazerne binnen konden. “Dit is een enorme grap”, zegt Eric Labourdette van de vakbond. “Gelukkig gebeurt het niet al te vaak dat er een voertuig wordt gestolen. Maar het is op interventie wel al eens gebeurd dat iemand plotseling achter het stuur van een ziekenwagen kroop om die te verplaatsen.”

Oude wrevel

De wrevel is niet nieuw, zegt Labourdette. “We vragen al jaren om onze kazernes beter te beveiligen, onder meer in 2012 en na de aanslagen van 2016 nog eens. Toen hadden we vooral schrik dat mogelijke terroristen uniformen van hulpverleners zouden stelen. Soms treffen we in onze hoofdkazerne aan de Helihavenlaan mensen aan die gewoon in onze kantoren zitten te snuffelen. De 112-centrale zit daar ook hè. Als mensen met slechte bedoelingen de hulplijnen willen platleggen, is dat niet eens zo moeilijk.”

“De veiligheid is inderdaad één van de pijnpunten aan onze oude gebouwen”, beseft woordvoerder van de brandweer, Walter Derieuw. “Maar er wordt aan gewerkt. Dat is onder andere opgenomen in de plannen voor nieuwe kazernes of de renovaties van de bestaande gebouwen.”

Door Robin De Becker
AANGERADEN