Belgische priester door Vaticaan uit klerikale staat gezet voor seksueel misbruik (ook al zijn feiten verjaard)

Bron © BELGA

Foto: shutterstock

Het Vaticaan heeft de Belgische priester Henri Mathieux op 12 september uit de klerikale staat gezet voor feiten van seksueel misbruik die voor de Belgische justitie verjaard zijn. Dat meldt de RTBF. De Heilige Stoel ging daarmee verder dan de verjaring, die in het kerkelijk recht op twintig jaar is bepaald.

In het begin van de jaren 70 werd Gabriel Frippiat als tiener seksueel misbruikt door een van zijn leerkrachten, priester Henri Mathieux, in het internaat in Bastenaken. In 2010, bij de oprichting van de commissie ‘seksueel misbruik binnen de kerk’, trad hij naar buiten toen hij vernam dat de geestelijke nog in functie was. De feiten van 40 jaar geleden waren verjaard toen hij besliste om een klacht in te dienen.

Gabriel Frippiat besliste in 2015 toch een brief tot het Vaticaan te richten. Op 12 september kreeg hij een antwoord. “Ik verklaar priester Henri Mathieux schuldig aan seksueel misbruik op mijnheer Gabriel Frippiat toen hij minderjarig was, en bij gevolg, gezien de ernst van de feiten, leg ik hem de straf van uitzetting uit de klerikale staat op”, aldus de beslissing van paus Franciscus, die werd overgemaakt aan kardinaal Jozef De Kesel, de aartsbisschop van Mechelen-Brussel.

Een eerder zeldzame definitieve sanctie, aldus Tommy Scholtes, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie. Hij herinnert zich vier tot vijf gevallen in België.

De gerechtelijke verjaring bedraagt vandaag vijftien jaar na de meerderjarigheid van het slachtoffer en 30 jaar indien een akte (zoals een klacht bijvoorbeeld) werd gerealiseerd.

AANGERADEN