Abonnee worden? Kies je leesformule

16/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Treinrit als ecologisch statement

Koning Filip heeft zelf beslist om met de trein naar Luxemburg te reizen, verklaarde hij op de heenreis tegenover zijn medepassagiers. In samenspraak met koningin Mathilde wilde hij een “ecologisch statement” maken, door een minder vervuilend transportmiddel te kiezen dan de auto. Zijn vader en voorganger koning Albert II was in 1994 nog met het vliegtuig naar Luxemburg gekomen op staatsbezoek. Maar dat wilde Filip zeker niet herhalen.

Naast het vorstenpaar stapten gisterochtend in station Brussel-Luxemburg zo’n 100 delegatieleden op, gaande van paleismedewerkers over zakenlui tot journalisten. De speciale trein bestond uit vijf eersteklasrijtuigen, met op de ramen stickers met het Belgische wapenschild gekleefd. De trein werd niet aangekondigd op de informatieborden in de inkomhal. Ook was hij niet vermeld op de site van de NMBS met de dienstverlening.

Bij vertrek wenste de conducteur de koning en de koningin en hun gevolg via de intercom een aangename reis toe. “Bedankt om te kiezen voor een duurzaam vervoermiddel.” Groothertog Henri, op wiens uitnodiging Filip en Mathilde in Luxemburg zijn, kwam zijn gasten persoonlijk ophalen aan het station in Luxemburg Stad.

.

AANGERADEN
Meest recent