Pence gaat Erdogan ontmoeten in Ankara, maar die zegt “nooit” akkoord te zullen gaan met wapenstilstand

Bron © BELGA, CNN Turk, Hurriyet

Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft het Amerikaanse verzoek verworpen om een wapenstilstand te onderhandelen voor het noorden van Syrië. Turkije zal “nooit” een staakt-het-vuren afkondigen, noch met “terroristen onderhandelen”, zo zou Erdogan volgens CNN Turk en andere media aan de pers hebben verklaard bij zijn terugkeer van een bezoek aan Azerbeidzjan.

“Ze oefenen druk uit op ons opdat we de operatie zouden stopzetten, maar we hebben een duidelijk doel voor ogen. Over de sancties maken we ons geen zorgen”, aldus nog Erdogan.

Turkije kan volgens de president nooit tot een staakt-het-vuren komen zolang het de “terroristische organisatie” YPG niet verjaagd heeft. “De militaire operatie zal doorgaan tot die zijn doel bereikt heeft.”

Pence gaat Erdogan ontmoeten in Ankara, maar die zegt “nooit” akkoord te zullen gaan met wapenstilstand
Vicepresident Mike Pence. Foto: AP

Toch nodigde Erdogan een Amerikaanse delegatie uit.

Amerikaans president Donald Trump kondigde aan dat zijn vicepresident Mike Pence woensdag samen met buitenlandminister Mike Pompeo naar Ankara zal afreizen voor bemiddeling in het militaire conflict tussen Turkije en de Koerden in Syrië. Doel is een wapenstilstand in het conflict te bereiken.

Voor donderdag is een bilaterale ontmoeting gepland tussen Pence en Erdogan.

VS willen blijven samenwerken met Koerden

Maandag hadden de Verenigde Staten wegens het Turkse militaire offensief in Noord-Syrië sancties tegen Turkije aangekondigd en een onmiddellijke wapenstilstand geëist. Trump liet dinsdag verstaan dat de sancties uitgebreid kunnen worden als de huidige maatregelen geen effect tonen. Ondanks de Amerikaanse sancties zette Erdogan het offensief voort en leverde het Turkse leger in Noord-Syrië verder strijd tegen de Koerdische militie YPG. Ankara beroept zich op zijn recht op zelfverdediging tegen “terroristen”. De Koerdische militie was, als deel van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een bondgenoot van de VS in de strijd tegen ISIS.

Een functionaris van het Pentagon liet dinsdag weten dat de Verenigde Staten willen blijven samenwerken met de Koerdische strijders van de SDF in de strijd tegen terreurgroep ISIS.

“We zullen bekijken welke ondersteuning we kunnen bieden aan de SDF, ook al hebben we geen militairen meer in het noorden” van Syrië, verklaarde de functionaris, die anoniem wil blijven.

De ongeveer duizend Amerikaanse soldaten die in het noorden van Syrië zijn ingezet, hebben het bevel gekregen het land te verlaten. Het gaat om alle militairen die in Syrië zijn ingezet, behalve degenen die zich in al-Tanf bevinden. Dat is een basis die door ongeveer 150 Amerikaanse militairen wordt gecontroleerd in het zuiden van het land aan de grens met Jordanië en Irak. “We blijven deze positie van al-Tanf behouden waarmee we onze missie in het zuiden kunnen verderzetten”, aldus de functionaris.

“De SDF zijn een belangrijke partner geweest. Ik denk dat ze hun bereidheid hebben getoond om de strijd tegen ISIS in Syrië verder te zetten.” Volgens hem zullen er gesprekken volgen over die samenwerking. De functionaris is ervan overtuigd dat de banden tussen de Koerden en de Verenigde Staten nog sterk genoeg zijn om de samenwerking verder te zetten.

Canada stopt wapenlevering

“In het licht van” de Turkse inval in Syrië heeft de Canadese regering dinsdag aangekondigd dat het tijdelijk “nieuwe exportvergunningen naar Turkije” opschort, voornamelijk voor militair materiaal.

“Deze unilaterale actie dreigt de stabiliteit in deze fragiele regio te ondermijnen, de humanitaire situatie te verergeren en de vooruitgang tegen te gaan die is geboekt door de internationale coalitie tegen Daesh (ISIS, nvdr.), waarvan Turkije lid is”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling.

In 2018 bedroeg de wapenverkoop van Canada naar Turkije volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in totaal bijna 116 miljoen Canadese dollar (80 miljoen euro).

Ottawa volgt met de opschorting verschillende Europese landen die gelijkaardige maatregelen namen.

“De claims dat onze operatie de strijd tegen ISIS zal verzwakken en dat het tot een humanitaire crisis en instabiliteit zal leiden, zijn helaas gefabriceerd om de terroristische organisatie te beschermen”, verklaarde Erdogan aan de pers.

AANGERADEN
Meest recent