Protest van Nederlandse boeren dreigt uit de hand te lopen: agent aangereden op snelweg, 15 tractoren tegengehouden voor Binnenhof

Een betoging van boeren loopt woensdag totaal uit de hand in Nederland. De boeren negeren met hun tractoren massaal afsluitingen van de politie op de snelweg richting Den Haag. Ook richting Rotterdam en Amsterdam zorgen betogende boeren voor grote verkeershinder.

jvh

De boeren zijn boos omdat ze hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door nieuwe milieuregels ingeperkt zien, en planden daarom twee betogingen in Bilthoven (nabij Utrecht) en Den Haag. Twee weken geleden leidden de protesten van de boeren in Den Haag tot een recordfile van ruim 1.000 kilometer. Woensdag liep het zo’n vaart niet: op het toppunt stond er een kleine 500 kilometer file, maar er waren wel verschillende incidenten.

Zo stapten verschillende boeren woensdagochtend vroeg midden op de snelweg A28 nabij Utrecht uit hun tractor. Op het veld waar de boeren moesten verzamelen, reden verschillende tractoren dan weer tegen de afspraken met de politie in op een terrein dat vrijgehouden werd voor een voorstelling van ‘Cirque du Soleil’.

In Den Haag moest de politie vijftien boeren staande houden die naar het Binnenhof, waar de Nederlandse regering zetelt, wilden rijden om te protesteren. Het Nederlandse ministerie van Defensie hield ook vrachtwagens klaar om eventueel tractoren met demonstrerende boeren tegen te kunnen houden.

Op de A7 bij Middenmeer, nabij Alkmaar, werd dan weer en motoragent geraakt door een tractor. Dat gebeurde toen de bestuurder van de tractor een bocht wilde nemen. Volgens de politie leek er geen opzet in het spel te zijn. De motoragent moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Hoe ernstig de agent gewond is, is onbekend.

© AFP

© AFP

© EPA-EFE

© AFP

© Hollandse Hoogte / Anjo de Haan

© Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille fotografie

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws