Goedele Liekens kwaad op radiomaker Vincent Byloo na uitspraken over haar politieke carrière: “Laag om zoiets te insinueren”

Bron © De Morgen

Goedele Liekens is boos op radiomaker Vincent Byloo. Die liet zich dit weekend in een krantencolumn uit over het feit dat de kersverse politica meewerkt aan het tv-programma Celebs gaan daten. “Mevrouw de volksvertegenwoordiger heeft dus belangrijker dingen aan haar hoofd dan het volk te vertegenwoordigen”, schreef hij onder andere. Liekens, die sinds de verkiezingen in mei voor Open VLD in de Kamer zetelt, reageert fors: “Wie zoiets schrijft, moet zich eerst informeren. En dan zou die zien dat ik dagelijks van ’s morgens tot ’s avonds bezig ben als parlementslid.”

Byloo vroeg zich in zijn column in De Morgen af “hoe het nog met de parlementaire carrière van Goedele Liekens is gesteld”. “Zou ze de federale alfamannetjes al warm hebben kunnen maken voor de vrouwenzaak”, schreef de presentator van Radio 1. “En heeft ze überhaupt al een plenaire vergadering bijgewoond? En kijk: de antwoorden kwamen me als vanzelf toegewaaid…. Goedele en Jani slaan aan het koppelen. Mevrouw de volksvertegenwoordiger heeft dus belangrijker dingen aan haar hoofd dan het volk te vertegenwoordigen: ze is aan het koppelen geslagen met Jani Kazaltzis…. Als ze dan toch zo’n deskundige matchmaker blijkt te zijn, waarom zou ze die skills dan niet inzetten voor een veel urgentere toenaderingsopdracht? Dat het paleis haar maar gauw opvordert als Koninklijk Koppelaar. Ze heeft er de kwaliteiten voor. En kennelijk ook de tijd.”

Woorden die bij Liekens duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten zijn. In diezelfde krant reageert ze nu. “De opnames voor dat programma waren in augustus tijdens mijn vakantie. Dat ik in mijn vrije tijd meewerk aan een programma als Celebs gaan daten, doet geen enkele afbreuk aan mijn inzet en integriteit. Laag om dat te insinueren. Andere parlementsleden gaan tuinieren, schrijven boeken of zijn schepen of burgemeester. Ik maak in mijn vrije tijd een tv-programmaatje.” Aan de telefoon uit ze ook nog haar ongenoegen. “Ik werk meer dan twaalf uur per dag. Het is veel zwaarder dan gedacht. Mijn hoofdcommissie is buitenland, ik ben er telkens geweest. Daarnaast doe ik nog deeltijds de commissies volksgezondheid en justitie. In die laatste commissie heb ik vandaag als mede-indiener het eerste wetsvoorstel sinds de verkiezingen goedgekeurd gekregen dat een einde maakt aan de verjaring van seksuele misdrijven op minderjarigen. Je zou dan politici ook proficiat kunnen wensen in plaats van zulke dingen te schrijven. Zulke berichten voeden alleen maar de antipolitiek. Terwijl het zeer makkelijk is om te checken wie wel hard werkt. Surf naar www.dekamer.be en je vindt er alle wetsvoorstellen waaraan ik meewerkte. De lijst is lang. Vincent Byloo had tenminste daar eens kunnen gaan kijken. Dit is makkelijk scoren op mijn kap en dan nog volkomen onterecht ook.”

Vincent Byloo wil enkel nog schriftelijk reageren: “Ik heb in een satirische column over ‘Celebs gaan daten’ wat plagerig gedaan over Goedeles tijdsbesteding als parlementslid, omdat ze desondanks de tijd vond om dit programma op te nemen. En wie de bal kaatst, satirisch of niet, mag hem terug verwachten. Goedele heeft in een antwoord fijntjes aangestipt welk parlementair werk ze allemaal verzet, en ik heb haar daar ook al persoonlijk voor gecomplimenteerd. Point taken, even goede vrienden.” Goedele ontving inderdaad al een mailtje van hem. “Hij heeft blijkbaar veel reactie gekregen. Ook van andere politici over de partijen heen die me verdedigden. Ik vind het moedig dat hij mij mailt, maar dat is het dan ook. Het blijft niet correct. Want eerlijk, welke gigantische bijdrage deed hij al aan de maatschappij? Hij is altijd welkom om eens te komen kijken naar wat we doen. Iedereen zelfs. Nog beter: probeer het zelf ook eens. Kom in de arena. Steek zelf je nek eens uit. Dan weet je pas wat het is.”

LEES OOK. Jani en Goedele koppelen gewone Vlamingen aan BV’s (en Pommeline is hun eerste slachtoffer)

Play

bekijk ook

Open VLD tovert wit konijn uit hoed: Goedele Liekens op derde plaats in Vlaams-Brabant

Door Chris Snick
AANGERADEN