Erdogan lacht met houding van Trump over Koerden (maar wil vicepresident Mike Pence dan toch ontvangen)

Bron © BELGA

Foto: AP

De Turkse president Erdogan kan de verklaringen van zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump over de positie van de Verenigde Staten in Syrië “niet meer volgen”. Dat zei hij tegen journalisten op het vliegtuig na een bezoek aan Azerbeidzjan. Hij weigert ook te spreken met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, ook al zijn die onderweg naar Ankara.

Turkije voert sinds een week een offensief in het noordoosten van Syrië tegen de Koerdische militie YPG, de bondgenoot van het Westen in de strijd tegen de jihadisten van ISIS in het land. Ankara beschouwt de militie gezien hun Koerdische achtergrond echter als “terroristisch”.

Voor de start van de Turkse aanval leek de Amerikaanse president Trump er groen licht voor te geven, door de terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit de betrokken zone aan te kondigen. Maar na het begin van de aanval sprak hij in tweets dreigende taal tegen Turkije, en maakte hij gewag van sancties die “de Turkse economie konden vernietigen”.

Trump bleef daarna warm en koud blazen op Twitter: zo verklaarde hij eerst dat de Koerdische strijders de VS niet geholpen hadden in de Tweede Wereldoorlog, maar dat hij toch “veel van hen hield”. Op een ander moment klonk het dan weer dat “voor mijn part Napoleon de Koerden mag beschermen”.

“Wanneer we de verklaringen van Trump op Twitter bekijken, zijn we op het punt gekomen dat we zijn tweets niet meer kunnen volgen”, spotte Erdogan woensdag.

LEES OOK. Assad zet Syrisch leger in tegen Turks offensief: komt het tot open oorlog tussen NAVO-lidstaat en bondgenoot van Rusland? (+)

Erdogan eist dat Koerdische troepen ontwapenen en wegtrekken van Turkse grens

Erdogan eiste verder dat de Koerdische troepen in het noordoosten van Syrië hun wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de regio. “Ons voorstel is dat alle terroristen meteen, vanavond, hun wapens en materiaal neerleggen, al hun vestingen vernielen en zich terugtrekken uit de veiligheidszone die we vastgelegd hebben”, verklaarde Erdogan in een toespraak tot de parlementsleden van zijn partij. Als dat gedaan wordt, “van Manbij tot de Iraakse grens, zal onze operatie Vredesbron, die enkel de terroristen viseert, vanzelf aflopen”, voegde hij eraan toe.

De president sloot elke onderhandeling met de Koerdische troepen uit. “Sommige leiders trachten te bemiddelen. Aan eenzelfde tafel zitten met een terreurorganisatie, zoiets bestaat niet in de geschiedenis van de Turkse republiek”, aldus nog de president. “We zijn niet op zoek naar een bemiddelaar, we hebben die niet nodig.”

Erdogan wil Mike Pence dan toch ontmoeten

Hoewel hij eerder iets anders had gezegd, zal Erdogan donderdag dan toch de Amerikaanse vicepresident Mike Pence ontmoeten. De Amerikaanse president Donald Trump stuurde Pence naar Turkije om een staakt-het-vuren in Syrië te bewerkstelligen.

Erdogan had aan de zender Sky News gezegd dat Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo enkel door hun Turkse ambtgenoten zouden worden ontvangen. De president “is wel degelijk van plan de Amerikaanse delegatie te ontmoeten”, twitterde de communicatiedirecteur van het Turkse presidentschap, Fahrettin Altun.

De Amerikaanse vicepresident en buitenlandminister reizen woensdag naar Turkije om te bemiddelen in het militaire conflict tussen Turkije en de Koerden in Syrië. Ook de nationale veiligheidsadviseur Robert O’Brien gaat mee. “Ik zal hen niet ontmoeten”, had Erdogan na een vergadering in het parlement met de leden van de regeringspartij verklaard. “Ze zullen hun ambtgenoten ontmoeten. Ik spreek enkel met Trump, als hij komt.”

Erdogan zei ook dat hij nog moet beslissen of hij volgende maand al dan niet naar de Verenigde Staten gaat. President Trump heeft hem voor een bezoek op 13 november in het Witte Huis uitgenodigd.

Tegenover de parlementsleden van zijn partij had Erdogan elke onderhandeling met de Koerdische troepen uitgesloten. Hij eist dat ze de wapens neerleggen en zich van de Turkse grens terugtrekken.

Door jvh, mtm
AANGERADEN