Ludio realiseert minstens twee dromen met ‘De broers Geboers’

  • Paul Bracke (rechts), zelf mee aan de tafel van de broers Geboers
Lochristi - Toneelgezelschap Ludio verraste ons vorig jaar al met het schitterende ‘De Vriendinnen’ en de kans is erg groot dat ze zich dit jaar weer vlotjes in de kijker spelen met ‘de broers Geboers’. Want alles staat of valt met ambities, en Ludio maakt meteen twee dromen ineens waar. Aftellen naar de eerste twee weekends van november met acteur en bestuurslid Paul Bracke.

"Die dromen? Een Arne  Sierens staat al zo lang op ons verlanglijstje, en bovendien wilden we wel eens een productie spelen waarin mannen de meerderheid uitmaakten", lacht Paul. "Twee vliegen in een klap dus. Het werk van Sierens – een rasechte Gentenaar  die is opgegroeid in de Brugse Poort – is prikkelend eersteklastheater van een pur sang toneelmens.”

'De broers Geboers’ is een stuk uit 1998 dat Compagnie Cecilia recent nog hernam. Het professioneel gezelschap doet er trouwens heel Vlaanderen mee aan. Een uitdaging dus voor de (overwegend) herencast van Ludio.  Het verhaal? Marnix Geboers komt uit het prison. En het ziet er niet goed uit voor hem.  Zijn vrouw is nu met een andere vent, zijn moeder ligt in 't ziekenhuis en zijn jongste broer Ivan, verkleed als vrouw, voelt zich niet goed in zijn vel. Wanneer vader Noël na jaren dan ook nog eens totaal onverwachts opduikt en de Rus Andrei – tiens, een déja-vue naar die gekke Rus van vorig jaar - zijn intrek neemt in de overbevolkte woonst, slaan bij onze Marnix de stoppen door. Gelukkig is er nog de moedige mémé die de boel recht probeert te houden. 

Heftig en Sierens, dat merkt u al uit de korte inhoud.  “De vinger op de vicieuze cirkel waarin mensen aan de rand van de maatschappij zo vaak belanden”, vertelt Paul Bracke. “ Het is inderdaad rauw en heftig, maar ook schrijnend. Hilarisch en aandoenlijk, pijnlijk en hartverwarmend terzelfder tijd.” Christa Haertjens, Dimitri Van Bellegem, Wim Bonte, Pieter Taghon en Paul Bracke maken de cast volledig, en hebben meteen nog een derde droom gerealiseerd:  een Zaffelaarse topregisseur Dirk Meul  - actief in het vak sinds de jaren 80 – onder de arm nemen.

Speeldata van ‘De broers Geboers’ zijn vrijdag 8, zaterdag 9, vrijdag 15 en zaterdag 16 november. Op een nieuwe locatie voor het Lootse gezelschap: de Parochiale Kring Sint-Hubertus in Zaffelare-Dorp 47. Reservaties online www.ludio.be, of via mail reservaties@ludio.be,  telefoneren naar 09 355 01 81 of 0471 425 125. Kanalen genoeg om erbij te zijn dus.  9 euro in voorverkoop, 10 euro aan de kassa. Studenten hebben in beide formules 4 euro korting. 

Door Geert Herman
AANGERADEN