Volledig vrouwelijke ruimtewandeling komt er nu plots heel snel aan

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Nadat in maart de eerste exclusief vrouwelijke ruimtewandeling niet doorging vanwege een gebrek aan passende ruimtepakken, is zo een uitje nu voor morgen/donderdag of vrijdag gepland, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA dinsdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

De Amerikaanse astronautes Christina Koch en Jessica Meir zullen samen het Internationaal Ruimtestation ISS buitenzweven om een uitgevallen stroomregelaar voor de elektrische batterijen te vervangen. De NASA benadrukt dat de panne geen impact heeft voor de zes bemanningsleden of de lopende experimenten. Wel kunnen eerder deze maand geplaatste lithium-ion batterijen geen extra stroom leveren, wat weer niet wegneemt dat er voldoende stroom is.

Er hebben al veel vrouwen een ruimtewandeling gemaakt, maar steeds met een man. De primeur voor het eerste exclusief vrouwelijk uitje was met veel bombarie voor eind maart, met in de hoofdrollen Koch en Anne McClain, aangekondigd. Maar het liep op een sisser af want in de spacemeccano was meer één passend ruimtepak voor de twee dames aan boord. En waardoor de NASA bakken kritiek over zich heen kreeg.

McClain is ondertussen terug op de begane grond, terwijl vorige maand Jessica Meir in het ISS is aangekomen.

De NASA plande hun gezamenlijke ruimtewandeling aanvankelijk voor 21 oktober, maar besloot deze naar de deze week te vervroegen na andere, voor deze en volgende week voorziene, uitjes te hebben uitgesteld.

De opvarenden van het ISS zijn in een reeks van snel opeenvolgende ruimtewandelingen bezig oude batterijen voor het opslaan van zonne-energie door efficiëntere lithium-ion batterijen aan het vervangen.

Volledig vrouwelijke ruimtewandeling komt er nu plots heel snel aan
Foto: EPA-EFE
AANGERADEN