Broer vermoorde vrouw vraagt vrijlating beschuldigde in open brief: “Onderzoeksrechter heeft grandioos gefaald”

Spoedarts Kris Permentier. Foto: Peter Malaise

Brakel -

24 jaar cel. Dat kreeg spoedarts Kris Permentier (50) uit Brakel begin dit jaar voor de moord op zijn echtgenote Kristel Zimmermann in 2009. De rechters achtten het bewezen dat hij zijn vrouw met een overdosis insuline ombracht. Hijzelf hield altijd zijn onschuld vol, maar werd niet geloofd en ging in beroep tegen de veroordeling. Daarbij krijgt hij andermaal steun vanuit een verrassende hoek: zijn schoonfamilie, de familie van het slachtoffer dus. Op de vooravond van het nieuwe proces bezorgde zijn schoonbroer Michaël ons een niet mis te verstane open brief: “Kris is een ongelofelijke sterke man en een goede vader. Hij hield en houdt nog steeds van Kristel.”

LEES OOK. Spoedarts in tranen na loodzwaar vonnis, maar moeder van vergiftigde vrouw steunt hem: “Kris heeft mijn dochter niet vermoord”

Donderdag komt de zaak opnieuw voor voor het Hof van Beroep. Michaël Zimmerman, broer van het slachtoffer, en dus ook schoonbroer van de beklaagde, is eveneens rotsvast overtuigd van de onschuld van Permentier en schreef een opmerkelijke open brief. “Wij willen de vrijspraak voor Kris”, luidt het in de brief die hij bezorgde aan onze redactie.

De familie van Kristel Zimmermann stond al sinds dag één aan de zijde van verdachte Kris Permentier. Ze zijn ervan overtuigd dat de man onschuldig is en vooral het openbaar ministerie krijgt een veeg uit de pan in de brief van Michaël.

“Ik kan mijn walging en verontwaardiging niet langer verbergen. Onderzoeksrechter Clarisse heeft grandioos gefaald over de hele lijn, behalve in zijn niets ontziende drang om mijn schoonbroer veroordeeld te krijgen. (…). Ik hoop dat dit vreselijk onrecht morgen wordt rechtgezet en een tien jaar durende nachtmerrie voor heel onze familie eindelijk stopt (…). Hopelijk ziet de rechtbank nu ook in dat het hele dossier één aaneenschakeling van stommiteiten is. Vandaag willen we toch één bladzijde van de nachtmerrie definitief omslaan, met de vrijspraak van Kris.”

Vernederingen

De familie heeft volgens Michaël Zimmerman erg geleden onder de zware gerechtelijke procedure. “Het waren tien jaren van vernederingen en tergende praktijken. (…) We zullen nooit in de rechtbank uiting kunnen geven aan onze walging van de praktijken in het onderzoek. Zoals die waarbij mijn moeder werd verhoord, terwijl er een foto van haar overleden dochter op het bureau stond. Tot driemaal toe zette hij de foto opnieuw in volle zicht, nadat mijn moeder hem had omgedraaid. Of die keer dat mijn elfjarig neefje zonder toestemming telefonisch op school werd ondervraagd.”

Michaël beschrijft in zijn brief ook het moment nadat de machines werden afgezet en Kristel stierf in het ziekenhuis. Hij en de beklaagde waren toen samen aanwezig in de kamer. “Je kon het leven zien wegvloeien. Ik kan u verzekeren dat er in de kamer geen God, geen hoop en geen moordenaar aanwezig waren. Alleen twee hoopjes ellende.”

Lees hier de volledige brief

Door Dirk Coosemans
AANGERADEN