“Belangrijkste fundamenten van het Brexit-akkoord zijn klaar”

© AP

De grote lijnen van het echtscheidingsakkoord tussen de EU en de Britten zijn onderhandeld. Dat zegt de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Volgens de Europese president zal alles “binnen 7 à 8 uur duidelijk zijn”.

De Britse en Europese brexitonderhandelaars lijken al sinds dinsdagnamiddag op de rand van een doorbraak te staan. Na nachtelijke onderhandelingen zitten de teams sinds woensdagochtend opnieuw samen in een poging eruit te geraken.

LEES OOK.Opgepast voor Brexit-euforie: waarom we een deal tussen Boris Johnson en de EU maar best met een korrel zout nemen

Volgens Europees president Donald Tusk zijn de partijen het intussen eens over de grote lijnen. “De belangrijkste fundamenten van de overeenkomst zijn klaar. Theoretisch kunnen we dit akkoord met Groot-Brittannië morgen (op de Europese top, nvdr) goedkeuren en alle chaos en rampen die gelinkt zouden zijn aan een ongeordende exit vermijden”, zei hij woensdag in een interview met een Poolse televisiezender. “De onderhandelingen lopen nog, en alles gaat in de goede richting.” Volgens Tusk zou alles in de komende 7 à 8 uur duidelijk moeten worden - hij deed de uitspraken rond 15 uur.

De Britse premier Boris Johnson zou dinsdag belangrijke toegevingen hebben gedaan met betrekking tot de Ierse grens, het belangrijkste obstakel richting een deal. Concreet zou hij instemmen met douanecontroles in de Ierse zee. Maar over enkele losse eindjes zouden de onderhandelaars nog geen akkoord hebben.

Hoe dan ook is het wachten op de reactie in Groot-Brittannië. Johnson moet een eventueel akkoord over de boedelscheiding goedgekeurd krijgen in het parlement, iets waar zijn voorganger Theresa May met haar brexitdeal nooit in geslaagd is. De Noord-Ierse unionisten van DUP zouden daar de sleutel in handen hebben. Zij gaven na twee ontmoetingen met Johnson - dinsdag en woensdag - naar verluidt nog geen groen licht.

De bal ligt dus in het Britse kamp, beseft ook Tusk. “Gisterenavond zou ik erop gewed hebben dat de deal klaar zou zijn en groen licht zou krijgen. Vandaag zijn er weer wat twijfels opgedoken aan Britse kant”, klonk het.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt