Studie: koe met zebrastrepen wordt minder gestoken

Een beschilderde koe krijgt maar half zoveel steken Foto: Plos One

Een bizarre of toch vooral een sluwe vermomming? Beschilder vee met zebra-achtige strepen en de dieren worden nog maar half zo vaak door insecten gestoken. Dat blijkt uit een Japanse studie. De wetenschappers van de universiteit van Kyoto die het experiment uitvoerden, denken dat steekvliegen van de wijs worden gebracht door het strepenpatroon, waardoor ze niet adequaat kunnen landen.

De gelakte koeien zijn milieuvriendelijker dan insecticiden, stellen de bio-ingenieurs in het blad Plos One. Het kostte hen vijf minuten per dier om vier tot vijf centimeter brede strepen op zes zwarte koeien te schilderen. De strepen werden getekend met wateroplosbare verf die gemakkelijk vervaagt.

De onderzoekers vergeleken drie groepen: gelakte koeien met witte strepen, met zwarte strepen en koeien die ongemoeid werden gelaten. Wat bleek? Op de zebrakoeien werden slechts 55 steekvliegen geteld, tegen 111 op de zwartgestreepte koeien en 128 op de ongeverfde dieren. Veehouders hoeven de penseel nog niet boven te halen, zeggen de onderzoekers. Meer onderzoek is nodig om het resultaat te bevestigen en er moet nog een manier worden gevonden waardoor koeien ook na een regenbui hun zebrapatroon behouden.

Door agg
TOP 10 MEEST GELEZEN