Vlaams Belang en N-VA willen koning degraderen

Vlaams Belang heeft in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om koning Filip, prins Laurent en prinses Astrid per direct hun militaire titel af te nemen. Alle drie hebben ze hoge graden binnen het Belgische leger, waarbij de koning als opperbevelhebber een viersterrengeneraal is, prins Laurent bij de marine kapitein-ter-zee is en prinses Astrid de graad van kolonel heeft bij de medische component.

“Dat leden van de koningshuizen louter omwille van hun afkomst zulke hoge militaire titels krijgen, is niet meer van deze tijd”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Het is ook oneerlijk en een belediging tegenover gemotiveerde militairen die hard aan hun carrière moeten werken om hogerop te geraken. En dat terwijl de leden van de koninklijke familie volgens ons ook elke geschiktheid ontbreken om zo hoog in de militaire rangorde op te klimmen.”

Of het wetsvoorstel kans op slagen maakt, moet blijken. Maar alvast N-VA – dat de functie van het Belgische koningshuis al langer wil beperken tot louter protocollair – vindt het een “goed voorstel”, zo zegt Peter Buysrogge, tevens voorzitter van de Kamercommissie Landsverdediging. “Als N-VA steunen wij elk voorstel dat de rol van het Koningshuis inperkt.”

Door wer
TOP 10 MEEST GELEZEN