Abonnee worden? Kies je leesformule

17/10/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Boris Johnson. Wel een akkoord met EU, maar haalt hij ook een meerderheid in het Britse Lagerhuis?  REUTERS

Nog steeds te weinig parlementsleden voor Brexit-akkoord

Johnson zoekt koortsachtig naar meerderheid in Lagerhuis

De EU-leiders zijn optimistisch dat ze vandaag met de Britse premier Boris Johnson een akkoord zullen tekenen over de Brexit. Door dat aan te kondigen verhogen ze de druk op enkele tientallen Britse parlementsleden die Johnson nog moet zien te overtuigen. Hij wil koste wat het kost vermijden dat hij zoals zijn voorgangster Theresa May wel een akkoord heeft met Europa, maar dan thuis op een njet stuit.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en zelfs de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier: allemaal grepen ze gisteren hun momentje om te benadrukken “dat een deal nu een kwestie van uren is”, en “dat de Britten een grote stap gezet hebben” richting een akkoord over een zachte landing voor de Brexit tegen eind deze maand.

Het kantelmoment voor dat optimisme bij de Europese leiders was de belofte van de Britten dat er geen douanegrens zou komen tussen Noord-Ierland, deel van het Verenigd Koninkrijk, en Ierland, een EU-lidstaat. In ruil komen er douanecontroles in de Ierse Zee. Dat de Britse premier Boris Johnson gisteren toch zijn fiat nog niet kon geven voor de Brexit-deal, komt omdat hij in eigen land nog geen meerderheid heeft. Hij wil vermijden dat hij net als zijn voorgangster Theresa May wel een deal weet te sluiten met de EU, maar vervolgens in eigen land de speelbal wordt van het parlement. De Noord-Ierse protestanten van de DUP vormen de hoogste horde. Zij hebben het ontbreken van een harde grens met Ierland altijd verworpen. Zij zijn met tien in het Lagerhuis en Johnson zette gisteren – onder meer met extra subsidies voor de Noord-Ierse industrie – een ultiem offensief in om hen toch te overtuigen.

Labour-leden overtuigen

Daarmee zou de kous nog niet af zijn voor de leider van de Britse Conservatives. Om een stemming eind deze week in het Lagerhuis te winnen, heeft Johnson 320 stemmen nodig. Over een twintigtal volksvertegenwoordigers die May wel nog steunden, kan hij echter niet met zekerheid zeggen dat ze een deal nog zullen steunen, aangezien hij die onlangs eigenhandig uit de partij heeft gezet. Ook met de harde Brexiteers onder de Conservatives kan Johnson maar beter op zijn hoede zijn. Zij gedragen zich de laatste weken weliswaar iets inschikkelijker, aangezien er ook steeds meer rekening moet worden gehouden met een scenario waarbij er helemaal geen Brexit zou komen.

Ook bij de grootste oppositiepartij, Labour, zal Johnson nog een aantal stemmen moeten weghalen. May kon er destijds maximaal vijf overtuigen. Vandaag zouden er ondertussen 20 Labour-leden een deal met de EU ondersteunen. Bij het ter perse gaan was het allerminst duidelijk of Johnson de 320 parlementsleden achter zich had. Velen van hen moesten individueel overtuigd worden. “Het is wachten op een signaal van aan de overkant van het kanaal”, zei een EU-diplomaat in Brussel. “We stappen in de goede richting, maar we weten ondertussen dat we ons met de Britse partners en zeker over de Brexit aan alles kunnen verwachten.”

AANGERADEN
Meest recent