Ruim vijfhonderd kankerpatiënten lieten kinderwens invriezen vorig jaar
© Phanie
Vorig jaar hebben 524 kankerpatiënten hun ‘voortplantingsmateriaal’ laten invriezen. Zo kunnen ze na hun behandeling alsnog aan kinderen beginnen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) donderdag op basis van cijfers van het Riziv.
Het invriezen van voortplantingsmateriaal, het zogenaamde oncofreezing, gebeurt bij kankerpatiënten voor ze aan een zware behandeling beginnen die hun vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie. Er worden zaad- of eicellen of testikel- of eierstokweefsel afgenomen, ingevroren en bewaard om later te gebruiken. Sinds 2017 wordt oncofreezing terugbetaald voor onder anderen kankerpatiënten.
In 2018 maakten 177 vrouwelijke en 347 mannelijke kankerpatiënten gebruik van oncofreezing. Meestal ging het om patiënten met een kwaadaardige hematologische aandoening zoals leukemie of lymfoom, klinkt het in een persbericht. Ook veelvoorkomend waren borst- en teelbalkanker. Van de 524 patiënten waren er 73 jonger dan 16.
“Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om te dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen. Door oncofreezing terug te betalen, willen we die extra bezorgdheid wegnemen”, aldus minister De Block.
Vorig jaar breidde minister De Block de terugbetaling van oncofreezing uit naar drie bijkomende patiëntengroepen: vrouwen met een borderline eierstoktumor, patiënten die een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan wegens zeldzame bloedziektes zoals thalassemie, en mannen met teelbalkanker die enkel chirurgie moeten ondergaan, zonder aanvullende chemo- of radiotherapie. In totaal is 4 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor de terugbetaling.
Lees ook
Na tweet van Groen-voorzitter Vaneeckhout: welke factoren tasten de kwaliteit van je sperma aan? “Ook lang stilzitten is nefast”
Thuis zelf je vruchtbaarheid meten met een vingerprik, hoe werkt dat en kan het nuttig zijn?
Nadat ‘Madam Bakster’ voor post-mortembevruchting kiest: vanwaar komt die korte maximumtermijn? En wanneer kan zoiets?
Petra De Sutter (Groen) was zelf voorstander van anonimiteit spermadonoren: “Maar vandaag weten we beter”
Video
Hoofdpunten
Entourage van Mathieu van der Poel ontploft na behalen wereldtitel: “Tijdens die sprint gierde de adrenaline door ons lijf”
Bondscoach Sven Vanthourenhout zag één foutje bij Wout van Aert: “Eerst de spurt aangaan was beter geweest! Maar of hij dan gewonnen had?”
VIDEO. Tranen bij kleine Georges: Wout van Aert kan zoontje niet troosten met zilveren medaille na WK veldrijden
“Dit WK veldrijden kent geen verliezers”
Mathieu van der Poel glundert na “fantastisch duel” met Wout van Aert op WK: “Dit is een van de drie mooiste zeges uit mijn carrière”
Beste van Plus
James Cooke barst in tranen uit voor volle Lotto Arena na verrassing van Gert Verhulst
BV Hotspot. Lesley-Ann Poppe geeft zich bloot en op welke celeb lijkt Jitske Van de Veire?
Dit is de ‘oudere’ vrouw die prins Harry ontmaagd zou hebben: “Ik herinner me zijn ondergoed nog”
Studente geneeskunde speelt eerste keer mee met loterij en wint jackpot van 33 miljoen euro