Volgens de dokters zou Madeline nooit iets bereiken, nu is ze het eerste professionele model met Down

Foto: REUTERS

Bij haar geboorte waarschuwden de dokters Rosanne Stuart dat haar dochter Madeline zich mentaal nooit verder zou ontwikkelen dan een 7-jarige en raadden ze haar zelfs adoptie aan. Het meisje bewijst nu hun ongelijk: Madeline is 22 jaar, schittert als model op de modeweken van London en New York en mag zich het eerste professionele model met het syndroom van Down noemen.

Volgens de dokters zou Madeline nooit iets bereiken, nu is ze het eerste professionele model met Down
Foto: Photo News

De Australische Madeline Stuart (22) is het schoolvoorbeeld van “If you can dream it, you can do it”. Op haar 18de besloot ze op dieet te gaan omdat haar overgewicht het moeilijk maakte om te dansen en te sporten. Ze verloor 23 kilogram en nadat ze met haar moeder naar een modeshow was geweest, wist ze wat ze wilde worden: een model.

Een handje geholpen door de groeiende vraag naar diversiteit kende haar carrière een vliegende start in 2015. Al een paar maanden nadat ze de wereld had laten weten dat ze model wilde worden, had ze haar eerste opdracht beet bij kledingmerk Manifesta. In september van dat jaar stond ze voor het eerst op de catwalk tijdens de New York Fashion Week.

Professioneel model

Dit jaar stond ze op 6, 7 en 10 september opnieuw op de Modeweek in New York voor onder andere Tommy Hilfiger en kreeg ze er zelfs de Inspirational Achievement Award. Een week later schitterde ze ook op de London Fashion Week voor verschillende ontwerpers. Ze is daardoor het eerste professionele model met Down. “Dit is mijn drukste jaar ooit”, liet ze op Instagram weten. “Maar ik heb er veel zin in.”

Haar moeder wil dat haar dochter behandeld wordt als een “normaal” model, wat inhoudt dat Madeline niet vertegenwoordigd wordt door een speciaal agentschap en dat ze evenveel betaald krijgt als andere modellen.

Dansschool

Ook in haar privéleven schittert ze. Madeline heeft samen met haar moeder een dansschool geopend voor mensen met een handicap en lanceerde zelfs een eigen kledinglijn. Ze is al vijf jaar samen met Robbie, die ze heeft leren kennen op de Special Olympics, en ze heeft een eigen huis voor als ze alleen wil gaan wonen.

Door Hanne Colémont