"Deze plaat geeft wel een redelijk goed beeld van wie ik ben"

"Deze plaat is eigenlijk toch wel een beetje een grondplan van wie ik ben", zo besluit Fulco Ottervanger het gesprek over zijn solodebuut dat gewoon zijn voornaam als titel meekreeg: FULCO. "Al weet ik niet of ik het een debuut moet noemen, misschien is met deze plaat het belangrijkste wel gezegd, en laat ik het hierbij?". FULCO ligt sinds vandaag in de platenwinkel.

Als de naam Fulco Ottervanger wel ergens een belletje doet rinkelen, maar u kan er verder toch niet echt veel over vertellen, dan ligt dat niet enkel aan u. Mocht één van de stagairs-vragenstellers van Erik Van Looy in De Slimste Mens ter wereld de vraag stellen: "Maar wat weet u nog meer over Fulco Ottervanger?", er zouden er weinig zijn die binnen de toegelaten tijd alle punten scoren.

Fulco Ottervanger is zowel een Nederlander als een Belg. Geboren in België uit Nederlandse ouders, en ook hier opgegroeid. Omgeving Brussel-Leuven en op een bepaald moment daar de juiste muzikale mensen tegengekomen die hem op zijn negentiende naar Gent leidden, waar hij nu nog altijd woont en werkt. En tot eind dit jaar ook stadscomponist is. 

duo, trio, kwartet, solo

Met het soloproject voegt FULCO alweer een nieuw item aan zijn visitekaartje toe. Want ja, Fulco is ook de man van De Beren Gieren, het jazztrio dat hij met bassist Lieven Van Pée en drummer Simon Segers vormt. En ja, Fulco is ook de man die samen met drummer Lander Gyselinck van STUFF. het duo Beraadsgeslagen heeft en waarmee hij nog niet zo lang geleden de plaat Duizeldorp maakte waarop de Gentse zangeres Charlotte Adigéry het nummer Isabellade kwam inzingen. En het stopt niet met het trio De Beren Gieren en het duo Beraadgeslagen, er is ook nog STADT, de krautpopgroep waarmee Fulco samen met de broers Frederic en Simon Segers (daar is hij weer!) en bassist Joric Cool ook nog vrij recent de plaat There is nothing twice maakte. 

Nieuw item, nieuw genre

En zeggen dat Fulco met dat soloproject al heel lang bezig is. "Flarden van deze plaat gaan heel ver terug, ik droomde daar al veel langer van. Ik ben heel graag met taal bezig, vind wel al eens een nieuw woord uit, ik speel graag met dubbele ontkenningen, en ga zo maar door. Ik wou dat nu wel eens uitproberen binnen de regeltjes van de popmuziek. Ik vond dat zelf best fascinerend. Er echt aan beginnen werken deed ik 2,5 jaar geleden. In alle stilte, onder de radar. Want dit is wel echt anders dan de andere projecten: daar maak ik deel uit van een band, ik ben er ook wel vaak de zanger, maar dit, dit is Fulco die zich aan pop waagt. Solo. Hoewel niet echt solo natuurlijk: Frederik Segers met wie ik ook in Stadt zit, was een heel belangrijk klankbord. Hij waakte mee over de eenheid van de plaat en bepaalde mee de sound."

Nederlandstalige pop, maar een beetje edgy. Niet al te gewoon. Hij twijfelt als hij referenties moet noemen: "Een beetje zoals Bowie? Of beter Gainsbourg? Gewoon een zanger, die liedjes maakt over de wereld waarin hij leeft. Grensdorp is daar een mooi voorbeeld van: ik ben zowel Nederlander als Belg, en in dat nummer speel ik met die gedactie en tast ik taalkundig af wat je met het begrip grens kan doen", aldus Fulco.

 In andere nummers verhaalt en vertaalt Fulco zijn gevoelens over verlangen naar veiligheid, over de illusie van geborgenheid terwijl de wereld overbevolkt geraakt, over de vraag wat er achter de gesloten rolluiken van de huizen gebeurt, en over het zijn op zich.

FULCO is uit op Small Art, een nieuw label van NEWS, dat enkel 'edgy' Nederlandstalige muziek zal uitbrengen. 

Door Rudy Tollenaere