Peter Maes wordt de nieuwe trainer van Lommel SK: “Dit brengt toch wel iets teweeg bij een mens”

Peter Maes is niet langer werkloos. De man die eind oktober 2018 aan de deur werd gezet bij Lokeren gaat aan de slag als trainer van 1B-club Lommel SK. De Limburgers stelden hun nieuwe T1 donderdagmiddag voor op een persconferentie.

Een jaar geleden raakte Maes in opspraak in het voetbalschandaal Propere Handen. De Limburger werd toen in verdenking gesteld van witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij bracht de nacht van 19 naar 20 februari 2019 door in een politiecel. Enkele maanden later, op 27 oktober 2018, werd hij ontslagen bij Lokeren. Sindsdien zat hij zonder werk.

Lommel SK staat na tien speeldagen pas zevende op acht ploegen in 1B met 7 punten. Er moest dus ingegrepen worden.

“Om het niet problematisch te laten worden, was het beter om nu in te grijpen”, klinkt het bij de Limburgse club, die Stefán Gíslason aan de kans schoof. “We zijn onmiddellijk op zoek gegaan naar een vervanger en hebben er één gevonden die het ideale profiel heeft om ons hogerop te helpen.”

“Ik ben heel blij dat ik terug aan de slag kan”, glundert de 55-jarige Maes. “Ik werd gecontacteerd door Ronny Van Geneugden met de vraag of mij dit zou interesseren. Ik weet wat er de laatste maanden gebeurd is op de club, want ik ben ook van Lommel. Ik zie hoe groot het engagement is en hoeveel voetbalkennis er is. Met ook de terugkeer van Harm van Veldhoven en Philip Haagdoren. Nu kom ik daarbij dus iedereen die voetbal hier een warm hart toedraagt, weet hoe mooi dit is.”

Peter Maes wordt de nieuwe trainer van Lommel SK: “Dit brengt toch wel iets teweeg bij een mens”
Foto: BELGA

“Moeilijke periode”

“Ik stond ook perplex door de plannen op lange termijn, dus dit avontuur zinde me wel. Ik heb dan ook snel een besluit genomen. Omdat ik van Lommel ben en omdat ik hier mooie jaren beleefd heb. Dat ze mij hier nu omarmen na een heel moeilijke periode brengt toch iets teweeg bij een mens. Ik wil dit project dus absoluut laten slagen, met niet anders dan resultaten. Daar ben ik in het verleden altijd in geslaagd en dat wil ik ook doen in mijn eigen dorp. Hier zat in mijn tijd 3.000 tot 4.000 man op de tribunes, in tweede klasse. Dat moet opnieuw lukken”, klinkt het.

Maes tekende tot het einde van het seizoen. Het komt er vooral op aan dat hij en de club elkaar vinden. “Ik ben als trainer niets veranderd na alles wat er gebeurd is”, zegt de Limburger. “Ik ben even ambitieus gebleven. Het was inderdaad een lang jaar en ik had wel wat oplapwerk te doen met mezelf. Daarom ben ik ook volledig uit de picture verdwenen en heb ik nooit willen reageren. Meer wil ik daar ook nu niet over kwijt. Ik had dit niet verwacht, aan de slag te kunnen in mijn eigen dorp. Dit ligt heel gevoelig voor mij.”

Maes, die van 1982 tot 1989 het doel van Lommel SK verdedigde, coachte achtereenvolgens Verbroeding Geel (2002-06), KV Mechelen (2006-10), Lokeren (2010-15), Racing Genk (2015-17) en opnieuw Lokeren (2017-18).

Door Sven Claes, Vincent Van Genechten
AANGERADEN