Vlaams minister-president Jambon opgelucht door Brexit-akkoord: “No deal afgewend”

© BELGA

“No deal afgewend”. Zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon op het akkoord over de Brexit dat donderdagmiddag werd gesloten tussen de Britse en Europese onderhandelaars. Al houdt hij nog wel enigszins een slag om de arm. “Hoopvol op goede afloop op Europese Raad en zaterdag in Lagerhuis”, schrijft Jambon op Twitter.

jvh, mtm

De Vlaamse regeringsleider benadrukt ook dat een ordelijke Brexit goed nieuws zou betekenen voor Vlaanderen en de Europese Unie. Zijn voorganger aan het hoofd van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois, was steevast beducht voor een harde Brexit. “Ik kan me moeilijk iets slechters voorstellen”, stelde hij enkele maanden geleden nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verhofstadt: “Een evenwichtig akkoord”

Bij zijn aankomst op de top van de Europese liberale familie reageerde ook Guy Verhofstadt op het akkoord. “Laten we nu zien of meneer Johnson in het Lagerhuis een meerderheid kan vinden”, zei de oud-premier. “Zo ja, dan zullen we in het Europees Parlement het akkoord nauwkeurig bestuderen. “Ik betreur de Brexit, maar als die dan toch moet plaatsvinden, is dit een evenwichtig akkoord.” Daarmee maakte Verhofstadt duidelijk dat het Europese halfrond zich pas over het akkoord zal buigen als het Britse parlement zaterdag het licht op groen zet. “De bal ligt nu in het kamp van de parlementsleden aan beide zijden van het Kanaal”, aldus Verhofstadt.

© AFP

Premier Michel: “Een stap in de goede richting”

Het akkoord tussen de Europese en Britse onderhandelaars is “een stap in de goede richting”. Zo heeft ontslagnemend premier Charles Michel donderdagmiddag voor aanvang van de Europese top gereageerd op de doorbraak in de Brexit-onderhandelingen. Net als andere leiders houdt de toekomstige voorzitter van de Europese Raad wel een slag om de arm. “Ik hoop dat het Britse parlement zal instemmen.”

“Een positief moment voor Europa en voor onze relaties met het Verenigd Koninkrijk”, begroette Michel het ontwerpakkoord over de boedelscheiding dat donderdagochtend is bereikt. “Dit is een belangrijke stap, die hopelijk meer sereniteit en stabiliteit zal geven.”

Met zijn Europese ambtgenoten gaat Michel het akkoord donderdagmiddag van naderbij bestuderen en bespreken. Vooralsnog overheerst bij de premier “een gevoel van tevredenheid”. “De duivel zit soms in de details”, maar op basis van de beschikbare informatie meent Michel dat de doelstellingen zijn bereikt, zoals de integriteit van de Europese eenheidsmarkt en garanties voor loyale concurrentie.

Tegelijkertijd blijft Michel “voorzichtig”. In het debat met de andere Europese leiders hoopt Michel meer zicht te krijgen op de mogelijkheden om het akkoord spoedig te ratificeren en een geordend Brits vertrek op 31 oktober te organiseren.

Dat hangt niet enkel van de Europeanen af. Michel wees erop dat het niet de eerste keer is dat de Europese leiders het licht op groen zouden zetten voor een echtscheidingsakkoord dat nadien wordt afgewezen in het Britse parlement. “Ik hoop dat het parlement akkoord zal gaan.”

Juncker: “Een akkoord is een akkoord, geen nood aan nieuw uitstel”

Nu er een Brexit-akkoord voorligt, is er van nieuw uitstel voor het Britse vertrek uit de Europese Unie geen sprake meer. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker donderdag gezegd. “Er is geen enkele reden voor nieuw uitstel, de Brexit moet nu plaatsvinden.”

Juncker zei dat tijdens een kort persmoment met Brits premier Boris Johnson. Juncker hoopt dat Johnson er nu in zal slagen het akkoord door het Lagerhuis te loodsen.

Johnson zelf zei dat de Britse parlementsleden zich nu achter de tekst moeten verenigen om de brexit te realiseren, zonder uitstel. Juncker, die door de benoemingsproblemen rond de Commissie van zijn opvolgster Ursula von der Leyen noodgedwongen enkele weken langer op post moet blijven, zei dat hij al op 1 november de gesprekken met Johnson over een toekomstig handelsakkoord wil aanknopen.

Het Brexit-akkoord wordt donderdagmiddag als eerste onderwerp besproken op de Europese top in Brussel. Het is uitkijken naar wat de Europese leiders in hun conclusies te zeggen hebben over de verdere afhandeling. Als ze het akkoord steunen, kan ook het Europees Parlement het licht op groen zetten. Het Europese halfrond zal weliswaar de stemming in het Britse Lagerhuis afwachten, die zaterdag plaatsvindt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten