Omstreden “Quick Start” in het veldrijden wordt al aangepast

Foto: BELGA

De revolutionaire Toyo Tires Quick Start wordt al voor de eerste manche van de DVV Trofee aangepast. Het oorspronkelijke plan - bonificaties voor zij die als eerste het veld indoken - stuitte op kritiek van de renners en bleek in strijd met de reglementen. En dus drong een aanpassing zich op.

Het leek spectaculair, het idee van organisator Golazo om de snelste starters te belonen met respectievelijk vijftien, tien en vijf bonificatieseconden. Een beetje naar analogie met het motorcross - met het befaamde hole shot - zou dit de spektakelwaarde ten goede komen.

Niet alle renners gingen akkoord met de nieuwe plannen. Waar tot vorig seizoen de bonificaties in de loop van de tweede ronde te verdienen waren, lagen die nu plots na een paar honderd meter. “Waardoor enkel de renners van de eerste startrij kans maken om ze te pakken”, vond ‘ouderdomsdeken’ Dieter Vanthourenhout.

De kritiek kwam ook vanuit de federatie. Dat heeft Golazo doen besluiten het concept aan te passen. “In overleg met de wielerbond en de renners ligt de locatie van de Toyo Tires Quick Start in het veld net voor het einde van de eerste ronde”, aldus Golazo-topman Christophe Impens bij de collega’s van de gespecialiseerde website Wielerflits. “Het is een kleine aanpassing waar alle stakeholders zich in konden vinden.”

Naast de bonificaties is er ook een prijzenpot verbonden aan de Toyo Tires Quick Start. Er worden ook telkens punten toegekend wat leidt tot een klassement. De eindwinnaar van dit aparte klassement ontvangt aan het eind van het seizoen een cheque ter waarde van 2.500 (mannen en vrouwen) en 500 euro (beloften).

Door gvdl
AANGERADEN