Daniel Deriemacker krijgt 30 jaar cel voor moord op echtgenote Carmen (35): “Beschuldigde toonde nooit enige zichtbare empathie”

Bron © Belga N

Carmen Garcia Ortega werd in 2017 met dertien messteken om het leven gebracht na de Spaanse les. Haar man Daniel Deriemacker werd donderdag schuldig bevonden aan moord.

Brugge / Ieper -

Daniel Deriemacker (38) werd donderdag door een volksjury veroordeeld tot 30 jaar cel voor de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35). De vrouw werd in 2017 om het leven gebracht met dertien messteken en meerdere stampen in het gezicht. “Het hof houdt rekening met de ernst, en de gruwelijkheid van de feiten, maar ook met het totaal gebrek aan normbesef”, aldus de volksjury.

Na een telefonische tip op 10 januari 2017 troffen inspecteurs het levenloze lichaam van Carmen Garcia Ortega aan in de Handelsstraat in Komen (Henegouwen). De vrouw, geboren in Ieper, werd genadeloos afgemaakt met dertien messteken, in het hart en in de keel, en bleek ook meerdere stampen in het gezicht te hebben gekregen. Haar neus en jukbeen waren gebroken. De speurders stelden ook vast dat de rechterachterband van haar voertuig lek was gestoken.

De doorbraak in het onderzoek kwam er pas een kleine twee maanden later. Getuige Frédéric R. vertelde dat hij die bewuste avond aan het station van Komen een in het zwart geklede man snel had zien voorbij wandelen. Even later zou die verdachte in een oude Ford met een kapot achterlicht gestapt zijn. Daniel Deriemacker, de echtgenoot van Ortega, beschikte over een dergelijke Ford Fiesta. Hij werd op 21 april 2017 aangehouden.

Plaatsbezoek draait averechts uit

Het koppel was op het moment van de feiten al zeventien jaar samen, waarvan vijftien jaar getrouwd. “Het staat vast - gezien de ernst van de verwondingen - dat zij op 10 januari 2017 opzettelijk, met oogmerk om te doden, om het leven werd gebracht”, zo verklaarde de volksjury hun beslissing donderdag. “Dat deze dood met voorbedachten rade werd gepleegd, blijkt uit het stuk steken van de autoband, en dat hij haar stond op te wachten om toe te slaan.”

Het plaatsbezoek in Komen afgelopen weekend is voor de verdediging averechts uitgedraaid. Door hun vaststellingen ter plaatse was de jury sindsdien nog meer overtuigd van zijn schuld. De verklaring van Frédéric R. werd in het arrest als oprecht en geloofwaardig omschreven. Ook zijn verklaringen over andere details van die bewuste avond bleken immers te kloppen. Zijn verhaal klopt ook met de route die de dader aflegde, wat onder andere blijkt uit de weggegooide handtas en gsm van het slachtoffer. De bijzondere kenmerken van het voertuig, zoals de spatlappen, stemmen ook overeen met de Ford Fiesta van Deriemacker.

Kortstondige, brutale aanval

Volgens de juryleden werd de moord gepleegd tussen 21.26 uur en 21.29 uur, toen haar vernielde gsm van het netwerk verdween. In de motivering werd opgemerkt dat het om een kortstondige brutale aanval ging, waardoor het niet vreemd is dat niemand het incident op het trottoir opmerkte. De getuigenis van een vrouw die om 21.45 uur geen lichaam opmerkte, werd niet als doorslaggevend beschouwd. “Ze kon het lichaam ten vroegste zien wanneer ze in haar auto zat. Op het plaatsbezoek bleek dat het lichaam in de dode hoek van de deurstijl en de achteruitkijkspiegel lag.”

Beschuldigde zakt in elkaar

Deriemacker zakte in elkaar tijdens het voorlezen van het arrest. Hij moest zelfs even ondersteund worden door enkele agenten.

Daniel Deriemacker krijgt 30 jaar cel voor moord op echtgenote Carmen (35): “Beschuldigde toonde nooit enige zichtbare empathie”
Foto: mkm

De door beschuldigde opgeworpen pistes, zoals een derde partij die betrokken zou zijn bij de moord, zijn volgens de jury ongeloofwaardig wegens het tijdsverloop. Overige onderzochte pistes (zoals de uitbater van de cafetaria waar Ortega Spaanse les volgde, nvdr.) hebben ook niets opgeleverd. Ook de anonieme brief brengt niets concreets, niets objectiefs bij. “Buiten de beschuldigde is er niemand die het slachtoffer kwaad wilde doen.”

“Geen enkel schuldinzicht”

Openbaar aanklager Chantal Lanssens vorderde donderdagavond 30 jaar cel, plus tien jaar terbeschikkingstelling. “Ik zie geen enkele verzachtende omstandigheden, gezien zijn zeer stugge medewerking aan het onderzoek”, aldus Lanssens. “Zijn liegen, systematisch afschuiven van de verantwoordelijkheid en bezoedelen van Carmen haar nagedachtenis, zijn onaanvaardbaar. Er is ook geen enkel schuldinzicht”, luidde het onder meer.

“Ik heb dit niet gedaan”

Deriemacker kreeg tot slot nog het laatste woord, nog altijd ondersteund door agenten: “Ik heb dit niet gedaan. Het is alles wat ik kan zeggen. Ik heb het niet gedaan. Dat is alles wat ik ga zeggen.”

Na enkele uren beraadslagen las de jury de strafmaat voor: 30 jaar cel. “Het hof houdt rekening met de ernst, de zwaarwichtigheid en de gruwelijkheid van de feiten, maar ook met het totaal gebrek aan normbesef. De beschuldigde toonde tot het einde van het proces geen zichtbare empathie.” Daarnaast werd verwezen naar de laffe manier waarop Deriemacker zijn echtgenote om het leven bracht. “Ze was zodanig verrast dat ze zich zelfs amper of niet heeft kunnen verweren of om hulp roepen.”

Anderzijds werd als verzachtende omstandigheid wel rekening gehouden met het blanco strafblad van de beschuldigde. Deriemacker werd overigens ook schuldig bevonden aan verboden wapenbezit. Het ging om elf peppersprays en drie stroomstootwapens die maanden na de feiten bij een huiszoeking werden aangetroffen. De peppersprays en de tasers werden verbeurdverklaard.

Zoals gebruikelijk richtte de voorzitter zich na de voorlezing van het arrest nog tot de beschuldigde. “Ik kan u alleen aansporen om met moed en gelatenheid uw straf te ondergaan, u te bezinnen over de feiten waaraan u schuldig werd verklaard en uw gedrag te verbeteren.” Voorzitter Antoon Boyen voegde er nog aan toe dat Deriemacker vijftien dagen de tijd heeft om beroep aan tekenen bij het Hof van Cassatie.

Door mtm, mkm
AANGERADEN