Alle Europese leiders ondersteunen Brexit-akkoord: “Onze deur zal altijd openstaan voor een terugkeer”

Bron © BELGA

Alle staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie ondersteunen het ontwerpakkoord met de Britse regering over het echtscheidingsakkoord. Dat heeft voorzitter Donald Tusk donderdag aangekondigd. “Maar”, zo voegde Tusk er in een persoonlijke noot aan toe, “ik hoop dat onze Britse vrienden op een dag zullen terugkeren. Onze deur staat altijd open.”

“We hebben vandaag een deal die ons toestaat om chaos en een sfeer van conflict tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk te vermijden”, zo verwees Tusk op een persbriefing naar het risico van een ongeordende exit van de Britten op 31 oktober.

De regeringsleiders van de 27 lidstaten schaarden zich dan ook unaniem achter het akkoord en verzochten de Europese instellingen alle noodzakelijke stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het akkoord op 1 november in werking kan treden, aldus Tusk.

Het is nu wachten of het Britse parlement het akkoord zal aanvaarden. Komt er alsnog een nieuw Brits verzoek om de Brexit uit te stellen, dan zal Tusk naar eigen zeggen de regeringsleiders “consulteren”. In eigen naam zei de Pool alvast te hopen dat de Britten op een dag terugkeren. “Onze deur zal altijd openstaan”.

“Les voor de toekomst”

Volgens Tusk was de positieve beoordeling van de Ierse premier Leo Varadkar een van de redenen waarom de leiders het licht op groen konden zetten. Varadkar prees de Europese eenheid en de solidariteit met de kleine lidstaat die als enige een landsgrens met het VK deelt.

“Dit is een les voor de toekomst: hoe Europa haar doelstellingen kan bereiken als we verenigd zijn. Dat is iets wat we mee moeten nemen naar toekomstige onderhandelingen, niet enkel met het VK, maar ook met de Verenigde Staten, China, Turkije en anderen”, onderstreepte Varadkar, die net als Tusk “een plaats aan de tafel” wil openhouden indien de Britten vroeg of laat op hun stappen zouden willen terugkeren.

Alle Europese leiders ondersteunen Brexit-akkoord: “Onze deur zal altijd openstaan voor een terugkeer”
Foto: AP

Charles Michel: “Bal ligt nu in het kamp van de parlementen”

Het is nu aan het Britse en aan het Europees Parlement om de deal te ratificeren. “De bal ligt nu in hun kamp”, zegt Belgisch premier en toekomstig Europese Raadsvoorzitter Charles Michel.

Volgens premier Michel legde Europees onderhandelaar Michel Barnier uit dat het mechanisme, dat werd uitgewerkt om een akkoord mogelijk te maken, de integriteit van de interne markt beschermt. “Dat was een grote zorg”, aldus Michel. “Het nieuwe mechanisme voorkomt ook oneerlijke concurrentie in het nadeel van Europese bedrijven én respecteert de bepalingen van het Goedevrijdagakkoord.” Na het groen licht van de Europese Raad is het aan het Britse Lagerhuis en het Europees Parlement om zich eveneens achter het akkoord te scharen, aldus Michel.

“Intense dialoog”

Op de vraag of de leiders ook het scenario hebben besproken dat het Lagerhuis het akkoord afschiet, antwoordde Michel ontkennend. “Ik ga mij niet uitspreken over een puur hypothetische vraag.” Volgens een diplomatieke bron had zo’n discussie onder de leiders ook weinig zin. “Dan zou je voor uren vertrokken zijn.”

Premier Michel, die op 1 december Donald Tusk opvolgt als voorzitter van de Europese Raad, benadrukte nog dat na de Brexit een “periode van intense dialoog” met de Britten zal volgen over de toekomstige handelsrelaties. “Ik hoop dat het Verenigd Koninkrijk een solide, nabije en geëngageerde partner van de Europese Unie blijft.”

bekijk ook

Wat zijn de gevolgen van een ‘no deal’-brexit?

AANGERADEN