Nu ook vader (67) van Nederlands ‘spookgezin’ aangehouden

Bron © Telegraaf, NOS, AD, RTL, Belga

Foto: EPA-EFE

Ook de vader van het Nederlandse ‘spookgezin’, dat deze week werd bevrijd uit een afgelegen boerderij in Ruinerwold, is aangehouden. De 67-jarige man wordt verdacht van vrijheidsberoving, mishandeling en witwassen, zo meldt de lokale politie.

LEES OOK. Familie van ‘spookgezin’ reageert voor het eerst: “Drie kinderen zijn in 2011 al gevlucht van hun vader”

Het gaat om de tweede aanhouding in de ophefmakende zaak. Drie dagen geleden werd ook Josef B., een 58-jarige klusjesman die het pand huurde, al aangehouden. Ook hij wordt onder meer verdacht van vrijheidsberoving. Eerder raakte ook al bekend dat het ‘spookgezin’ banden zou hebben met de Moon-sekte. De politie onderzoekt nu of de levensovertuiging ertoe geleid heeft dat de groep afgezonderd leefde. “Er zijn redenen om aan te nemen dat de betrokkenen niet uit vrije wil op de boerderij woonden”, luidt het.

De politie was zondag naar een boerderij in Ruinerwold (in de provincie Drenthe) afgezakt nadat een 25-jarige jongeman uit de boerderij was verdwenen en compleet verward in een café was verschenen. Bij aankomst aan de afgelegen - en volledig dichtgetimmerde - boerderij troffen de speurders achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder aan. Daar woonden een bedlegerige man die enkele jaren geleden een herseninfarct zou hebben gehad en zijn zes kinderen. Ze waren allemaal totaal verwaarloosd.

De vader, Gerrit-Jan V., zou in totaal tien kinderen hebben. Drie daarvan zijn - volgens een verklaring van de familie - acht jaar geleden al uit zijn greep ontsnapt, zes anderen (allemaal tussen de 18 en de 25 jaar) werden deze week aangetroffen in de boerderij in Ruinerwold. De familie probeerde jaren geleden al contact te zoeken met de tiende zoon, maar zonder succes.

Geld gevonden

In totaal werken dertig politieagenten mee aan het onderzoek.

De politie heeft nog veel vragen over het gezin. Mogelijk kan de vader daar antwoorden op geven. Hij is aanspreekbaar, zo meldde de politie donderdagavond in een toelichting. Ook met de vermoedelijke kinderen kan de politie “gewoon communiceren”.

De politie wil niets zeggen over de medische toestand van de vader. Hij zou een aantal jaren geleden een herseninfarct hebben gehad, maar hij kan worden verhoord. Het is nog niet duidelijk of de man ook meewerkt aan het onderzoek.

De politie wil niet zeggen wat ertoe heeft geleid dat de man is aangehouden.

De 67-jarige man en de zes kinderen die zijn gevonden in het huis in Ruinerwold, zeggen een gezin te zijn. “Dat wordt onderzocht, maar dat kunnen we nog niet bevestigen”, aldus een woordvoerster van de politie.

Plaatsvervangend politiechef Janny Knol zei in de televisietalkshow ‘Pauw’ dat de mensen in een afgesloten ruimte werden gevonden, met daarin een aantal kleinere “kamers”. Volgens haar is er beperkt met de kinderen gesproken maar wisten ze “wel dat er een buitenwereld” was. Of de kinderen “gehersenspoeld” zijn wordt onderzocht door psychologen. “Dat ze niet van nature hetzelfde gedrag vertonen als u en ik is duidelijk. Wat dat betekent, moet blijken.”

In het huis is een onbekend geldbedrag gevonden. “Het gaat niet om een paar tientjes en daarom onderzoeken we waar dat geld vandaan komt”, zegt de politiewoordvoerster. Bij twee huiszoekingen in Zwartsluis en Meppel zijn administratie en gegevensdragers gevonden. “Maar hoe oud die gegevens zijn, kunnen we ook niet zeggen.”

De man die in een café zou hebben gemeld dat hij in de problemen zit, verblijft op een andere plek dan de rest van het vermoedelijke gezin. Het lijkt erop dat hij actief is geweest op sociale media, maar de politie wil ook niet zeggen of die berichten door hem zijn geplaatst en of die authentiek zijn.

“We hebben echt nog wel een flinke tijd nodig om de puzzel compleet te maken”, zegt de woordvoerster.

Het forensisch instituut NFI doet ook vrijdag nog onderzoek bij de woning in Ruinerwold. Ook worden de ruimtes in het pand digitaal in kaart gebracht zodat de politie een gedetailleerd overzicht krijgt van de situatie.

Door mtm
AANGERADEN
Meest recent