Sluikstort blijkt... jongerenkamp te zijn: “Sorry dat mijn kinderen geen Playstationkinderen zijn”

  • Wendy Geers, mama van Gilles en Basile, begrijpt de heisa niet goed. Haar kinderen hadden samen met vriendjes gewoon een kamp gemaakt.
Wachtebeke -

De achtergelaten vaten die buurtbewoners dinsdagavond in het struikgewas hadden ontdekt in Overslag, pal op de grens met Nederland, blijken dan toch geen illegaal afval van een of ander drugslabo te bevatten, maar wel de restanten van een jongerenkamp. “Mijn kinderen zijn geen Playstationkinderen. Ze moeten sporten”, zegt mama Wendy Geers. De vaten zijn donderdag opgeruimd.

Buurtbewoners meldden dinsdagavond dat ze een tiental groene en rode vaten, afgeschermd met een palet, hadden gevonden in het struikgewas. Ze deden melding van een sluikstort. Uit de controle door agenten van politiezone Puyenbroeck bleek dat de inhoud niet overeenstemde met chemisch afval. Het waren vier kinderen uit de buurt die bidons in de struiken hadden achtergelaten. “En daar hadden ze een goede reden voor”, zegt Wendy Geers (39), mama van één van de betrokken kinderen.

Vorige week ging op Facebook een foto rond van een adres in de Schoolstraat waar de bewuste vaten gratis werden aangeboden. De jongeren waren zo vriendelijk om aan te bellen en te vragen of ze die mochten meenemen. “Met die vaten maakten mijn zonen Gilles (12) en Basile (8) samen met enkele vriendjes een kamp”, zegt mama Wendy. “En ik geef hen groot gelijk. Ze maakten een kamp op dezelfde plaats als waar ik in mijn jeugd een kamp maakte, alleen zijn ze veel inventiever want wij maakten dat van hout. Zij maken het met plastiek. Ons kamp was na drie maanden rot, het hunne zou jaren meegekund hebben. Helaas.”

Kosten niet voor ouders

Wendy begrijpt de heisa niet goed. “Mijn kinderen zijn geen Playstationkinderen, ze moeten sporten”, zegt ze terwijl ze met de jongeren aan het trainen is op het BMX-parcours in domein Puyenbroeck.

“Onze diensten ruimden donderdag de vaten op, maar de kosten zullen niet verhaald worden op de ouders”, zegt schepen en voorzitter van afvalintercommunale IDM Piet Penneman (Open VLD). “Wij bekijken geval per geval en hier is van sluikstorten geen sprake. Daardoor zullen we de kosten niet doorrekenen.”

Burgemeester Rudy Van Cronenburg (ANDERS) neemt het positief op. “Hoewel de hulpdiensten er vrij veel energie ingestoken hebben, is dit een goede leerschool geweest, temeer omdat het op amper twee meter van de grens met Nederland was. De kosten die IDM maakte, zullen uiteraard voor de gemeenschap zijn. Het was voor iedereen een goede oefening”, zegt hij.

Door Koen Van Waesberghe
AANGERADEN