Trump kondigt vertrek aan van minister van Energie Rick Perry

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Amerikaanse minister van Energie Rick Perry stapt op. Dat heeft president Donald Trump donderdag aangekondigd. Trump zei simpelweg dat “het tijd was” en zou ook al een opvolger gevonden hebben.

“Rick heeft fantastisch werk geleverd op Energie, maar het was tijd. Drie jaar is lang”, verklaarde Trump bij een bezoek aan Texas. “We hebben zijn opvolger al gevonden. Wie dat is, maak ik zeer binnenkort bekend.”

Democratische parlementsleden hadden op 10 oktober documenten geëist van Perry in het kader van het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen de president, voornamelijk met informatie over verschillende ontmoetingen met Oekraïense vertegenwoordigers en beslissingen over Oekraïne.

Het controversiële telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski, dat leidde tot het impeachment-onderzoek, zou op aanraden van Perry hebben plaatsgevonden. Tijdens dat gesprek vroeg de Amerikaanse president aan Zelenski om een onderzoek te voeren naar Joe Biden en naar de zakelijke activiteiten van diens zoon Hunter in Oekraïne. Biden wordt mogelijk Trumps Democratische tegenstander bij de presidentsverkiezingen in 2020. De president raadde zijn Oekraïense collega aan om hierover contact op te nemen met zijn persoonlijke advocaat Rudy Giuliani.

Het Witte Huis bevestigde eerder op donderdag dat Trump minister Perry gevraagd had om met Giuliani te werken aan beleid met betrekking tot Oekraïne.

De uittredende minister wordt er ook van verdacht druk te hebben uitgeoefend om bepaalde personen in de directiestructuur van het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz op te nemen.

De aankondiging van Perry’s vertrek komt een dag voor de deadline van het bezorgen van de geëiste documenten, maar geruchten over het mogelijke vertrek van de minister deden al voor dat verzoek de ronde. Perry heeft Trump nu laten weten dat hij “binnenkort” vertrekt.

Door adb, GG