Leerplichtambtenaar deed in het verleden onderzoek naar Nederlands spookgezin, maar vond situatie “in orde”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Een leerplichtambtenaar van de Nederlandse gemeente Zwartewaterland, in de oostelijke provincie Overijssel, heeft in het verleden onderzoek gedaan naar de situatie bij het Nederlandse gezin dat deze week in afzondering werd aangetroffen in Ruinerwold. Burgemeester van Zwartewaterland Eddy Bilder stelt dat er destijds geen aanleiding was om in te grijpen; de situatie werd ‘in orde’ bevonden, meldt de Stentor.

Het gezin woonde voor vertrek naar Ruinerwold jarenlang in de gemeente Zwartewaterland: eerst in Hasselt en daarna in Zwartsluis. Inwoners van die beide plaatsen verklaren dat zij de kleine kinderen van het gezin nooit zagen toen zij in de stad woonden.

LEES OOK. Collega van Oostenrijker die werd opgepakt in Drenthe: “Ze wilden een eigen Utopia bouwen”

Of de kinderen destijds door hun ouders werden onderwezen en daarom ontbraken op een lokale school, weet de burgemeester niet. De inmiddels meerderjarige kinderen bleken, nadat zij in Ruinerwold waren ontdekt, niet te beschikken over identiteitspapieren. Of de kinderen destijds wel stonden ingeschreven in Zwartewaterland, kan Bilder vanwege privacyregels niet zeggen.

LEES OOK. Nu ook vader (67) van Nederlands ‘spookgezin’ aangehouden

De politie was zondag naar een boerderij in Ruinerwold (in de provincie Drenthe) afgezakt nadat een 25-jarige jongeman uit de boerderij was verdwenen en compleet verward in een café was verschenen. Bij aankomst aan de afgelegen - en volledig dichtgetimmerde - boerderij troffen de speurders achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder aan. Daar woonden een bedlegerige man die enkele jaren geleden een herseninfarct zou hebben gehad en zijn zes kinderen. Ze waren allemaal totaal verwaarloosd.

Donderdag werd de 67-jarige vader van het gezin opgepakt, de tweede aanhouding in de ophefmakende zaak. Drie dagen eerder was Josef B., een 58-jarige klusjesman die het pand huurde, al aangehouden. Ook hij wordt onder meer verdacht van vrijheidsberoving. Eerder raakte ook al bekend dat het ‘spookgezin’ banden zou hebben met de Moon-sekte. De politie onderzoekt nu of de levensovertuiging ertoe geleid heeft dat de groep afgezonderd leefde. “Er zijn redenen om aan te nemen dat de betrokkenen niet uit vrije wil op de boerderij woonden”, luidt het.

Door gjs
TOP 10 MEEST GELEZEN