Toch sporadische gevechten in Ras al-Aïn na aankondiging wapenstilstand in Syrië

Bron © BELGA

Foto: AFP

In de Syrische grensstad Ras al-Aïn wordt er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) vrijdagochtend sporadisch gevochten, nadat donderdag de stopzetting van het Turkse offensief tegen de Koerdische troepen werd aangekondigd.

“Er zijn nu en dan kanonschoten, en er zijn schoten te horen in de stad Ras al-Aïn”, zei de directeur van het SOHR, nadat Turkije eerder aanvaardde onder voorwaarden zijn offensief vijf dagen op te schorten.

Donderdag bereikten de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence na vier uur onderhandelen een akkoord om minstens tijdelijk de wapens neer te leggen. Turkije zet de militaire operatie in het noordoosten van Syrië op pauze om de Syrisch-Koerdische milities 120 uur de tijd te geven om zich terug te trekken uit de veiligheidszone, zoals Erdogan het noemt.

LEES OOK. VS en Turkije bereiken akkoord over staakt-het-vuren in Syrië: “Miljoenen levens zullen worden gered”

Volgens Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, gaat het evenwel niet om een staakt-het-vuren. Hij heeft het over een “opschorting” van de operatie. “We kunnen het offensief alleen stopzetten als alle terroristische elementen zich volledig terugtrekken uit het gebied.”

Door gjs
AANGERADEN