Baanwielrenner Kenny De Ketele biedt excuses aan na commotie met uitspraak over zwemmen op Olympische Spelen

Foto: Marc Van Hecke

Baanwielrenner Kenny De Ketele heeft de wenkbrauwen doen fronsen door te stellen dat “zwemmers al naar de Olympische Spelen mogen gaan als ze de overkant van het bad halen”. Louis Croenen, die ons land in het zwemmen vertegenwoordigde op de Spelen van Rio en Londen, reageert verontwaardigd. “Ik hoop dat dit een emotionele reactie is.” De Ketele heeft zich intussen geëxcuseerd.

Een teleurgestelde De Ketele stond donderdagavond de pers te woord toen bleek dat de Belgische achtervolgingsploeg bij de mannen waarschijnlijk naast een olympisch ticket zou grijpen. “We staan nu in de top 10 van de wereld, maar enkel de top 8 is welkom op de Spelen. Terwijl je in het zwemmen al mag gaan als je de overkant van het bad haalt”, noteerde Sporza.

Die uitspraak schoot in het verkeerde keelgat bij zwemmer Louis Croenen, die ons land vertegenwoordigde op de voorbije twee Olympische Spelen. “Ik hoop dat dit een emotionele reactie is, want deze reactie slaat nergens op”, schrijft hij op Twitter. “Een selectie voor de Olympische Spelen in het zwemmen staat gelijk aan de top twaalf zijn van de wereld. P.S.: ik heb net mijn 8 kilometer (160 baantjes in een bad van 50 meter) training erop zitten.”

De Ketele bood vrijdagochtend zijn excuses aan voor zijn “dom citaat”. “De beelden van die zwemmer die bijna verdronk op de Olympische Spelen zijn op mijn netvlies gebrand. Daar komt het van. Mijn frustratie heeft vooral met selectiecriteria van IOC te maken. Mijn oprechte excuses aan allen. Ik bedoelde het absoluut niet zo!”

Onze redacteur nevensporten Hans Jacobs schreef enkele maanden geleden nog een column over ‘de grote boeman van de Olympische Spelen: waarom in sommige sporten de besten niet aan de start staan. (+)

 

 

Door Wim Conings