Gemeentelijk rampenplan afgekondigd na ongeval met vrachtwagen die toxische stoffen vervoert

Foto: AF

Mol -

Het gemeentelijk rampenplan was vrijdag een tijdlang van kracht in het Antwerpse Mol na een ongeval met een zogenaamde ADR-vrachtwagen. De vrachtwagen vervoerde toxische stoffen die licht ontvlambaar zijn en er kwam een wolk van het goedje vrij, zo verklaarde burgemeester Wim Caeyers (CD&V). “Maar de toxische stoffen hebben nooit een gevaar voor de volksgezondheid betekent.”

Het ongeval gebeurde op de Zuiderring (N71) ter hoogte van de Postelsesteenweg. De weg werd er - gezien het veiligheidsrisico - volledig afgesloten in beide richtingen. Het verkeer werd lokaal omgeleid, via de Kiezelweg en de Paviljoenstraat. Omwonenden moesten ramen en deuren gesloten houden en binnen blijven en die boodschap werd ook verspreid naar enkele scholen. Vooral het gehucht Rauw kreeg ermee te maken, aangezien de wolk in die richting dreef.

Brandweer en politie kwamen ter plaatse en de crisiscel van de gemeente werd samengeroepen om te bekijken of er bijkomende maatregelen genomen moesten worden. “Maar de toxische stoffen die zijn vrijgekomen, hebben volgens luchtmetingen in de wijde omgeving nooit voor een gevaar voor de volksgezondheid gezorgd”, aldus de gemeente. Intussen is dDe gemeentelijke fase van het rampenplan opgeheven. Een tiental mensen die in de onmiddellijke omgeving van het ongeval kwamen, werd wel naar het ziekenhuis doorverwezen na klachten over lichte irritatie.

Een tankwagen met gechlorereerde solventen verloor bij het incident over een lengte van enkele honderden meters een deel van zijn lading. “De lekkende tankwagen moet nog worden verwijderd en het wegdek moet ook nog worden gereinigd.”

Door gjs, mtm