Gele restafvalzak in Gent slaat op: “Niet duurder voor wie goed sorteert”

Foto: fvv

Gent -

De gele restafvalzakken in Gent worden iets duurder en iets kleiner. Een rol van tien grote zakken slaat 90 eurocent op. Dat heeft het stadsbestuur vrijdag bekendgemaakt. En om grof vuil af te zetten op het recyclagepark zal je vanaf 2022 ook moeten betalen.

Eén gele restafvalzak van zestig liter kost vandaag in Gent 1,75 euro. Vanaf april zal dat 1,84 euro zijn, voor een zak van vijftig liter inhoud. De huisvuilzakken van Ivago worden dus duurder en kleiner. Een rol van tien zakken slaat 90 eurocent op. Ook de zakken van dertig liter slaan op.

Dat heeft schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen) vrijdag bekendgemaakt. De maatregel kadert in het financiële meerjarenplan van de Stad Gent, dat vrijdag werd bekendgemaakt.

De hervorming gaat gepaard met de uitbreiding van de blauwe PMD-zakken. In januari voert Gent, net zoals heel wat andere gemeenten, de nieuwe, uitgebreidere PMD-zak in. “Daar kan meer in, zoals folies die vroeger in de huisvuilzak gingen. Daardoor verschuift vijfentwintig procent van het volume van de gele naar de blauwe zak.”

“Wie goed sorteert, wint dus 25 procent ruimte in zijn restafvalzak. Zo zal het niet duurder worden. Wie niet goed sorteert, die zal meer moeten betalen. Daarmee zetten we het beleid van ‘de vervuiler betaalt’ verder. Gesorteerde fracties zijn goedkoper dan restafval. Zo moedigen we de Gentenaars aan om te sorteren.”

LEES OOK: Gent gaat belastingen “optimaliseren” en “beter innen”: 19 miljoen euro per jaar

Grof vuil

De prijs van de blauwe PMD-zakken (30 eurocent per stuk) wordt niet verhoogd, de tarieven voor een GFT-container worden enkel geïndexeerd. Om Gentenaars met een lager inkomen niet te straffen, worden de ‘sociale correcties’ uitgebreid: zo krijgen de tienduizenden Gentenaars die vandaag al gratis gele huisvuilzakken krijgen volgend jaar ook gratis enkele PMD-zakken.

Een andere aanpassing is dat grof vuil aanbieden betalend zal worden. Dat is nu nog gratis in Gent. Elke Gentenaar mag twaalf keer per jaar gratis grof vuil gaan afzetten op het recyclagepark. “Vlaanderen heeft beslist dat grof vuil betalend moet worden. Vanaf april 2020 zal de ophaling van grof vuil aan huis betalend worden, vanaf 2022 ook op de recyclageparken”, zegt Van Braeckevelt.

De Stad gaat wel 21 miljoen euro extra investeren in de recyclageparken van Ivago. Zo zullen ze een nieuw toegangssyteem krijgen en wordt er extra personeel aangenomen.

In het meerjarenplan van de Stad Gent tot 2025 staan in totaal voor 630 miljoen euro investeringen. Wat staat er nog in?

Gent gaat belastingen “optimaliseren” en “beter innen”: 19 miljoen euro per jaar

Nieuwe glijbaan voor Blaarmeersen en volledig nieuw zwembad in Wondelgem

Nog zeker twee keer Lichtfestival in Gent, 53 miljoen euro voor cultuur

Deze twintig Gentse stadsparken worden de komende jaren onder handen genomen

7 miljoen euro voor circulatieplannen in Gentse wijken: Sint-Amandsberg als eerste

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent