Er is Belgische schaatshoop na Bart Swings: de ene is een supertalent uit Tienen, de andere is dit seizoen ploegmaat van wereldtoppers

Bart Swings kreeg woensdag op een persconferentie van de Belgische schaatsfederatie opnieuw de meeste aandacht. Logisch, de 28-jarige Leuvenaar is het boegbeeld van de schaatssport in ons land. Maar daarna dreigt niet langer het zwarte gat dankzij Mathias Vosté (25) en Jason Suttels (18).

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Bart Swings pakt het “weer zoals vroeger” aan en geniet van opmars van de Belgische schaatssport: “Ik snij de groentjes”

Zowel Vosté als Suttels komen net als Swings uit het skeeleren. De eerste, een West-Vlaming die in Heerenveen woont, maakte vorig seizoen al naam door zich al bij al verrassend te plaatsen voor de WK afstanden in Inzell. In Zuid-Duitsland schaatste hij vervolgens naar persoonlijke records op de 1.000m en 1.500m. Dit seizoen wil Vosté nog een stap hoger zetten.

“Als ik kijk hoe ik vorig jaar gestart ben en nu, dan ben ik op al mijn afstanden vooruit gegaan”, klinkt het. “Ik kan echt tevreden zijn over de stage in Inzell. Twee seconden sneller op de 1.000m, drie seconden op de 1.500m en op de 500m een tijd die ik vorig jaar pas in december reed. Kortom, een zeer goeie start van het seizoen. Dan weet je dat het goed zit.”

© Photo News

Vosté zit sinds dit seizoen bij een commercieel schaatsteam, het Nederlandse Team Reggeborgh. Een aantal van zijn ploegmaten zijn wereldtoppers als Kai Verbij, Koen Verweij en de broertjes Mulder, en toptalenten als Jutta Leerdam en Michelle de Jong.

LEES OOK. Wie is Mathias Vosté, de ‘andere Belg’ op het WK schaatsen die zijn vriendin volgde naar Friesland? “Ik heb geen balgevoel, dus...”

“Het is wel anders geweest deze zomer”, zegt Vosté. “Je zit in een andere groep dus je rijdt nu andere trainingsschema’s. Ik heb ook het EK skeeleren overgeslagen deze keer. Ik merk nu wel dat die periode mij geholpen heeft, dat ik al langer bezig ben met schaatsen dit seizoen. Dat werpt zijn vruchten af. Qua skeeleren wil ik de WK’s blijven rijden want ik wil wereldkampioen worden, maar we gaan de komende seizoenen kijken wat haalbaar is richting de Winterspelen. Want dat moet het hoogtepunt zijn, uiteindelijk.”

Vosté heeft nu vooral minder zorgen. “Alles is geregeld, weet je. Je hebt een trainingskamp, je gaat door gewoon naartoe en je schaatst. Dat geeft rust. Je moet niet teveel bezig zijn met randzaken dus minder stress voor mij. Mijn doel dit seizoen? Ik ga proberen de top tien te halen op het WK.”

Net begonnen

De amper 18-jarige Jason Suttels is dan weer begonnen aan zijn eerste seizoen op het ijs. Bij de junioren in het skeeleren won hij tot nu toe zowat alles wat er te winnen valt. Plus, vorig jaar een bronzen WK-medaille tijdens de marathon bij de grote jongens. Suttels gaat door het leven als “de nieuwe Bart Swings”, maar wil het als schaatser vooral stap voor stap doen.

“Ik ben nog maar net begonnen”, zegt de jongen uit Tienen. “Vorig jaar heb ik een weekje geprobeerd. Ik voel dat mijn tijden altijd sneller worden en dat ik vooruitgang maak, maar het is nog niet zoals het moet zijn. De techniek dan vooral, dat is het belangrijkste ook. Maar het is wel leuk hoor. Soms is het wel frustrerend nog, maar het gaat sowieso op een dag mijn ding worden. Dus ik kijk ook nog niet echt naar uitslagen. Ik focus me op mijn ontwikkeling, waar ik ook de tijd voor krijg. Ik kan op mijn tempo, op een rustige manier, stappen zetten. Zodat ik volgend jaar met onder andere Bart (Swings, red.) en Mathias (Vosté, red.) meekan.”

Het komt er voor Suttels vooral op aan om te weten dat hij “niet harder kan”. Hij fiets ook meer dan in het verleden, drie keer in de week in plaats van één keer. “Wat Bart en Tim (Sibiet, red.) reden om los te fietsen, was voor mij lange duur. Dan hebben we het over twee uur (lacht). Dat is dus een groot verschil. Maar kijk, als ik de Winterspelen van 2022 kan halen… Dat zou een leuk extraatje zijn. Mijn vizier is gericht op die van 2026 in Turijn. Daar wil presteren.”

LEES OOK. ‘Nieuwe Swings’ en amper 16-jarige Belgische schitteren op WK skeeleren: “Zonder Bart zou ik hier nooit zo goed zijn geweest”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten