Nieuwe glijbaan voor Blaarmeersen en volledig nieuw zwembad in Wondelgem

Foto: Sebastian Steveniers

Gent -

Het Gentse stadsbestuur gaat zwaar investeren in de Blaarmeersen, onder meer met een extra glijbaan, nieuwe cafetaria en strandzone. In Wondelgem wordt het openluchtzwembad Neptunus volledig vernieuwd. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

De komende vijf jaar investeert het Gentse stadsbestuur vijftig miljoen euro in sportinfrastructuur. Het leeuwendeel daarvan gaat naar de Blaarmeersen en een nieuw zwembad in Wondelgem. Dat is vrijdag bekendgemaakt. De investeringen kaderen in het nieuwe meerjarenplan van de Stad.

Van de Blaarmeersen wil het stadsbestuur een ‘gezinsplek’ maken. “De grote speeltuin in de Blaarmeersen wordt vernieuwd en we gaan de cafetaria aan de Piereput aanpakken”, zegt Sofie Bracke (Open VLD), schepen van Sport.

“Ook de volledige strandzone wordt herbekeken. In het water gaan we een extra glijbaan zetten, tussen de speeltuigen voor de kleintjes en de grote glijbanen voor de wat oudere kinderen. Er komen ook speelelementen in het water voor de tussencategorie kinderen. Het strandgebouw gaan we ook volledig vernieuwen.”

Tegen de zomer zal ook een groot nieuw skatepark de deuren openen op de Blaarmeersen, een investering van het vorige stadsbestuur. Dat gebouw is bijna klaar. “De ambitie is om van de Blaarmeersen veel meer dan vroeger een gezinsplek te maken, zodat je niet meer met de trein naar de kust moet voor een dagje strand.”

LEES OOK: Gent gaat belastingen “optimaliseren” en “beter innen”: 19 miljoen euro per jaar

Nieuw zwembad

Een tweede grote investering is voor Wondelgem, waar openluchtzwembad Neptunus volledig wordt vernieuwd. “We gaan naar een volledige nieuwbouw”, zegt Bracke. Er was sprake van het bestaande bad te overdekken, maar dat is klimatologisch niet interessant genoeg.

“Het wordt een volledig nieuw zwembad dat twaalf maanden per jaar geopend is en waar scholen en zwemclubs terecht zullen kunnen, net zoals de Wondelgemnaars natuurlijk.” Daarvoor zal Neptunus wel zeker één zomer niet geopend kunnen zijn. Een timing is er nog niet. “We willen hier zo snel mogelijk mee starten”, zegt Bracke.

Een derde aanzienlijke sportinvestering is voorzien voor de Gentbrugse Meersen. Daar zijn een aantal sportvelden geclusterd en is nog een centraal gebouw nodig. Bracke: “De Gentbrugse Meersen zullen een multifunctioneel gebouw krijgen, waar we alle sporten in onder kunnen brengen. De plannen moeten nog gemaakt worden. We denken ook aan een terras op het dak, omdat de Meersen zo’n mooie omgeving zijn.”

LEES OOK: Nog zeker twee keer Lichtfestival in Gent, 53 miljoen euro voor cultuur

LEES OOK: Gele restafvalzak in Gent slaat op: “Niet duurder voor wie goed sorteert”

Door Bert Staes
AANGERADEN