Voetbalfan krijgt ‘job’ aangeboden bij club dankzij straffe prestaties in Football Manager

Andrej Pavlovic (links) mag zich tegenwoordig data-analist bij FK Bezanija noemen. Foto: Twitter

Het lijkt wel een sprookje, maar een 22-jarige voetbalfan heeft dankzij het spel Football Manager een functie als data-analist versierd bij de Servische tweedeklasser FK Bezanija. De man mag zijn virtuele topprestaties nu ook in de praktijk gaan toepassen.

Andrej Pavlovic uit Belgrado is één van de vele actieve spelers op het populaire Football Manager. In dit simulatiespel kruip je als gamer in de huid van een voetbaltrainer van een bestaand of zelfgemaakt team. Pavlovic werd aangesteld als coach van de FK Bezanija, een kleine club uit de Servische tweede klasse.

In 16 jaar (virtuele) tijd loodste hij zijn ploeg naar 10 opeenvolgende landstitel en won maar liefst 6 keer de Servische beker. En dat is nog niet alles: Bezanija bereikte zelfs de halve finales van de Champions League na zeges tegen kleppers als Manchester City, Tottenham en Bayern München. “Ik wil niet opscheppen, maar ik ben toch een soort van legende in mijn Football Manager-universum”, vertelde de jongeman in een interview met Sportbible.

Voetbalfan krijgt ‘job’ aangeboden bij club dankzij straffe prestaties in Football Manager
Het stadion van FK Bezanija. Foto: Sportbible

Droom wordt werkelijkheid

In realiteit gaat het de laatste jaren een pak minder goed met voetbalclub Bezanija. De voormalige eersteklasser zakte naar de tweede divisie dankzij financiële problemen. Pavlovic bood dan ook met veel plezier zijn expertise aan. “Ik verwees naar mijn prestaties op Football Manager en stelde voor de club te helpen. Ik had natuurlijk nooit een telefoontje verwacht met een voorstel voor een functie als data-analist.”

Ondertussen heeft Pavlovic, die een diploma medische wetenschappen op zak heeft, zijn eerste werkdag als data-analist bij het eerste elftal achter de rug. In zijn eerste thuiswedstrijd won FK Bezanija met 2-1 van FK Dedinje. “Ik zorgde voor een beknopte analyse, met de focus op enkele interessante aanvallende en verdedigende statistieken.” Met succes zo bleek, want het clubbestuur wil de expertise van de jongeman meteen ook toepassen op de beloftenploeg.

“Als er zich ooit een kans voordoet, zou ik graag een carrière uitbouwen als betaalde scout of data-analist in de voetbalwereld”, droomt de Serviër luidop. “Voorlopig word ik niet betaald door Bezanija. Ik doe dit vooral uit liefde voor de club en de job.”

Door sfk
AANGERADEN
Meest recent