Nog zeker twee keer Lichtfestival in Gent: data zijn vastgelegd

Foto: DVH

Gent -

In 2021 en 2024 zal het populaire Lichtfestival opnieuw plaatsvinden in Gent. Het stadsbestuur heeft twee miljoen euro vrijgemaakt voor de organisatie. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Er wordt 53 miljoen euro geïnvesteerd in de infrastructuur voor cultuur in de stad.

Het Lichtfestival zal opnieuw plaatsvinden in Gent, een keer eind januari/begin februari 2021 en drie jaar later nog eens, in 2024. Dat heeft schepen van Evenementen Annelies Storms (SP.A) vrijdag bekendgemaakt tijdens de voorstelling van het meerjarenplan van de Stad Gent.

Er is telkens één miljoen euro gebudgetteerd voor de organisatie van het Lichtfestival. Het festival groeide uit tot een grote publiekstrekker in Gent en kreeg tijdens de laatste editie meer dan 800.000 bezoekers op de been. Volgens onderzoek van de cultuurdienst van de Stad is drie kwart van de Gentenaars minstens één keer geweest.

Het budget voor de volgende twee edities was nog onzeker, maar is nu bevestigd. Exacte data zijn nog niet bekend.

LEES OOK: Gent gaat belastingen “optimaliseren” en “beter innen”: 19 miljoen euro per jaar

Gentse Feesten

Het stadsbestuur van Gent heeft ook anderhalf miljoen euro vrijgemaakt voor de Gentse Feesten, dat andere massafestival. Wat daarmee zal gebeuren is nog niet duidelijk.

“De Gentse Feesten worden vernieuwd”, klinkt het bij Storms. “Er zal ingezet worden op samenwerking met de organisatoren, het behouden van het culturele ontdekkingsfestival dat de Feesten zijn en het verhogen van de diversiteit.”

Voor kleinere “verbindende” festivals in de stad, zoals Copacabana in Sint-Amandsberg, wordt ook een nieuwe regeling opgezet en is anderhalf miljoen euro steun vrijgemaakt.

Vlaams opera

De Stad wil de komende vijf jaar ook 53 miljoen euro investeren in de culturele infrastructuur. Dat heeft schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD) gezegd. Het grootste deel daarvan – 15 miljoen euro – is voor de grootschalige renovatie van de Vlaamse Opera. Het aanpalende gebouw van het vroegere vredegerecht wordt gekocht voor 1,5 miljoen euro. De rest van de renovatiekost zal van Vlaanderen en Opera en Ballet Vlaanderen moeten komen.

“Daarnaast is er 1,2 miljoen euro om de pop- en rockconcertzaal onder het Wintercircus af te werken”, zegt Souguir. “Er wordt geïnvesteerd in een nieuwe vleugel van het Design Museum en elk museum krijgt een eigen investeringsbudget. Voor het SMAK starten we een studie om de uitbreiding te bekijken. Het STAM krijgt een nieuwe luchtfoto en een nieuwe balie.”

LEES OOK: Gele restafvalzak in Gent slaat op: “Niet duurder voor wie goed sorteert”

Bibliotheken

Er wordt ook budget uitgetrokken voor een opvallend bibliotheek-project. In een nieuw gebouw aan het station Gent-Sint-Pieters wordt een ‘collect and go’ opgestart voor het ontlenen van boeken, zegt Souguir. “Je zal ’s ochtends iets kunnen reserveren en dat ’s avonds ophalen na het werk en mee naar huis nemen.”

De bibliotheken van Oostakker en Gentbrugge worden vernieuwd. En het automatische terugbrengsysteem van bibliotheek De Krook – waarbij je boeken in een automatische schuif met een touch screen retourneert – wordt uitgebreid naar andere bibliotheken.

Cultuursubsidies

De Gentse werkingssubsidies voor culturele huizen en organisaties tenslotte worden ook gevoelig opgetrokken. Al is het hier afwachten of het niet om een verschuiving gaat. De Vlaamse regering kondigde al aan te snoeien in de Vlaamse subsidies voor cultuur.

De Stad Gent krikt het subsidiebudget voor cultuurprojecten en -werking op met 2,5 miljoen euro per jaar. “Het budget voor vijf jaar gaat zo van 42 naar 57 miljoen euro”, zegt Souguir. “Er komt een subsidielijn specifiek voor de amateurkunsten en een voor organisaties in de deelgemeenten.”

Gent wil zich ook kandidaat stellen om Europese cultuurhoofdstad te worden in 2030.

LEES OOK: Nieuwe glijbaan voor Blaarmeersen en volledig nieuw zwembad in Wondelgem

Door Bert Staes
AANGERADEN