Deontologische commissie buigt zich woensdag over mail van parlementslid Kris Van Dijck (N-VA)

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

De deontologische commissie van het Vlaams Parlement buigt zich woensdag over de mail die parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) naar toenmalig federaal minister Kris Peeters (CD&V) stuurde. Het was PVDA dat afgelopen zomer een klacht indiende.

Kris Van Dijck, toen nog parlementsvoorzitter, kwam tijdens zijn toespraak in het Brusselse stadhuis in het oog van een storm terecht toen op de website van P-Magazine een artikel verscheen waarin hij werd beschuldigd van sociale fraude. De N-VA’er zou een bevriende escortdame met een mogelijk onterechte uitkering van het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO) hebben geholpen.

Toenmalig minister van Werk Kris Peeters gaf daarop een mail vrij die Kris Van Dijck hem stuurde. “Ik ben er mij van bewust dat de procedure correct moet verlopen”, schrijft Van Dijck daarin. “Maar indien dit het geval is, is de vraag dat er enige spoed kan zijn, gelet dus op die moeilijke financiële situatie van betrokkene.”

Kris Van Dijck bevestigt dat hij woensdag is uitgenodigd in de commissie, waar hij ook zelf zijn verhaal zal doen. “De mail is beschikbaar, iedereen weet waarover het gaat”, zegt hij vrijdag.

“De leden van de commissie hebben volgens mij niet de ambitie om hier een politiek proces van te maken”, zegt een parlementslid van de meerderheid. “Volgens mij is er ook geen sprake van een flagrante schending van de deontologische code.”

Een parlementslid van de oppositie denkt er hetzelfde over: “Ik vermoed dat Van Dijck niet veel kan worden aangewreven.”

AANGERADEN