Voetbal Vlaanderen houdt “constructief gesprek” met Turksgezinde clubs

Bron © BELGA

Voetbal Vlaanderen heeft donderdagavond een “constructief gesprek” gehad met vier Turksgezinde voetbalclubs uit de provincie Limburg. Dat heeft secretaris-generaal Benny Mazur vrijdag gezegd. “We moeten samen proberen om de diversiteit in het voetbal op te voeren.”

LEES OOK. Na legergroet van Limburgse voetballertjes: waarom Belgische Turken altijd achter Turkije blijven staan (+)

Maandagavond doken plots beelden op van voetbalclubs uit Beringen en Heusden die op hun social media foto’s en filmpjes plaatsten waarop jonge spelers een militaire groet brengen aan de Turkse vlag. In de onderschriften staan nationalistische boodschappen.

Mazur zat samen met Turkse FC (Beringen), FC Anadol (Heusden), Turkse Rangers (Genk) en Umitspor (Maasmechelen). Uit dat overleg bleken vooral goede intenties. “Iedereen wil situaties als afgelopen weekend vermijden. Ik keur niet goed wat er gebeurde, maar nu is het vooral belangrijk om met oplossingen te komen. Op het vlak van diversiteit zijn er nog stappen te zetten. Al deze clubs willen wel spelers zonder Turkse roots aanwerven, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Voetbal Vlaanderen zal hen daarbij helpen.”

De Turksgezinde clubs waren heel erg geschrokken van de mediastorm die de voorbije dagen ontstond rond het voorval. “Terwijl het allemaal niet zo erg is als gepercipieerd. Ook de woorden van minister Ben Weyts zinderen nog na. Daarom nodigen we hem uit om een bezoek te brengen aan de clubs, en met eigen ogen vast te stellen waar ze echt voor staan.”

Oplossingen zijn er nog niet geformuleerd, maar Mazur gelooft wel in de positieve kracht van een vrouwenploeg. “Dat kan een gezonde omgeving creëren.”

AANGERADEN