Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

Het geheime ingrediënt van honderdduizenden bieren zit in de frigo van deze Vlaming: “De meeste brouwers weten het zelfs niet”

Het geheime ingrediënt van honderdduizenden bieren zit in de frigo van deze Vlaming: “De meeste brouwers weten het zelfs niet”

‘Bierprof’ Kevin Verstrepen bewaart microben van honderdduizenden bieren in de frigo Foto: Kris Van Exel

Het recept van Coca-Cola is top secret, maar het geheime ingrediënt van honderdduizenden bieren zit gewoon bij Kevin Verstrepen in de frigo. ’t Is te zeggen: in twee grote ­frigo’s op de universiteit. Verstrepen doet onderzoek naar de microben en gisten die bepalen hoe onze bieren smaken. Dit weekend zet hij zijn laboratorium open op de achtste Biotechdag van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

U ziet ze niet, u proeft ze niet, maar als u een kriek, Duvel of Orval drinkt, dan leeft er iets in uw mond. Duizenden kleine microben zwemmen in uw bier. En voor u begint te walgen: die beestjes hó ...