Gentbrugge op straat voor veiliger verkeer

Foto: IF

Gent -

Zo’n tweehonderd kinderen en ouders hebben vrijdag een muzikale optocht gehouden voor een verkeersveiliger Gentbrugge. Ze willen minder onveilige verkeerspunten en meer mensen op de fiets.

“De verkeerswegen in Gentbrugge zijn overbezet”, zegt Lieselotte Bommerez van de schoolraad van basisschool Henri D’Haese. “De drukte neemt alsmaar toe. Hierdoor zijn een aantal plekken in de wijk onveilig. We willen automobilisten wakkerschudden. Hopelijk zet onze actie hen aan om meer de fiets te nemen.”

De ouders en leerkrachten raken enkele gevaarlijke valkuilen aan. “De zone 30 wordt niet genoeg gerespecteerd”, klinkt het. “Er zijn een aantal gevaarlijke verkeerspunten en aan de schoolpoort hebben automobilisten zoveel haast dat onveilige situaties worden gecreëerd.”

Zebrapad

Vrijdagnamiddag hielden zo’n tweehonderd kinderen,ouders en leerkrachten van de school een muzikale optocht langs de gevaarlijkste kruispunten in Gentbrugge. Wie de actie steunde, hing een fluorescerend hesje aan zijn voordeur. De stoet passeerde onder meer langs de kruising van de Jef Vandermeulenstraat met de Emanuel Hielstraat, waar de school ligt.

“In die straat is behalve een zebrapad naar de ingang van de school niks voorzien qua signalisatie”, aldus Bommerez. “We zijn daar ongerust over. Zeker omdat de school binnenkort wordt verbouwd en een andere, veiligere ingang tijdens de werken wordt afgesloten.”

Verkeersplan

Gentbrugge is één van de deelgemeenten die de komende jaren een verkeersplan krijgt. Normaal gezien wordt dit najaar gestart met een uitgebreid onderzoek met tellingen, metingen en een traject met bewoners.

“Het is niet toevallig dat Gentbrugge één van de eerste wijken is die aan bod komt”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “We beseffen dat daar veel onveilige punten zijn en delen de bekommernissen van de actievoerders. We moeten er absoluut voor zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen.”

Door Tuly Salumu
AANGERADEN
Meest recent