Staatsveiligheid waarschuwde nog voor spionage, maar gouverneur, burgemeesters en korpschefs “gingen te graag naar China”

Een studiereis van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, dertien korpschefs, zes burgemeesters en de baas van de politieschool krijgt veel kritiek. Niet alleen van de politievakbonden, maar ook van de Staatsveiligheid. “Wegens spionagegevaar had de Staatsveiligheid gewaarschuwd voor de reis. Maar ze luisterden niet, ze wilden te graag naar China”, zegt een bron.

Vorige week maandag vertrok Decaluwé met zijn reisgezelschap voor een tiendaagse trip naar China, naar onder meer de steden Hangzhou en Peking. Volgens een bron kostte de reis 2.500 euro per persoon. De groep werd met een militaire parade ontvangen door een Chinese provinciegouverneur en bezocht het hoofdkwartier van GSM-fabrikant Huawei en pakjesdienst Alibaba. Er was ook een rondleiding in Sjanghai waar ze een geavanceerd cameraschild bezochten. Focus WTV ging mee en interviewde het gezelschap. Ze waren duidelijk onder de indruk van de “veiligheidsaanpak” van de Chinezen.

Staatsveiligheid waarschuwde nog voor spionage, maar gouverneur, burgemeesters en korpschefs “gingen te graag naar China”
Op de trip kreeg de Belgische delegatie onder meer een demonstratie van het cameraschild dat ordediensten in Sjanghai gebruiken.

De Staatsveiligheid zag het met lede ogen aan. Toen de veiligheidsdienst vlak voor de afreis vernam dat de gouverneur en korpschefs, die een specifieke veiligheidsfunctie hebben, naar China trokken, organiseerde de dienst een sensibiliseringsbriefing. “De Staatsveiligheid waarschuwde op alle mogelijke manieren voor deze trip. Maar ze luisterden niet”, zegt een welingelichte bron. In haar jaarrapport waarschuwde de Staatsveiligheid al voor spionage van China. “Zeker het bezoek aan Huawei valt zwaar”, klinkt het nog. Huawei wordt door onze Staatsveiligheid – maar ook door de veiligheidsdiensten van vele andere westerse landen – gezien als een bron van spionage van de Chinese overheid, omdat ze via de export van technologie veel informatie kunnen vergaren.

Niet duidelijk genoeg

De kritiek komt trouwens niet alleen van Staatsveiligheid: ook de politiebonden zijn razend. “Voor die peperdure reisjes hebben de korpschefs wel geld. Voor een deftige politiewerking is er nooit een euro over”, zegt Florent Platteeuw, provinciaal voorzitter van politievakbond VSOA. “Ik zie onder meer een burgemeester in een interview vertellen over dat cameraschild in Sjanghai. Terwijl haar politiepersoneel in een hok van een commissariaat huist, zonder het minste comfort. Of die andere korpschef die zijn bewondering niet onder stoelen of banken kan steken, terwijl hij voor zijn eigen personeel kogelwerende vesten wilde bestellen die niet conform zijn. Een schande.”

Staatsveiligheid waarschuwde nog voor spionage, maar gouverneur, burgemeesters en korpschefs “gingen te graag naar China”
Op het hoofdkwartier van smartphonefabrikant Huawei.

Gouverneur Carl Decaluwé reageert verbaasd en boos op de kritiek. “De Staatsveiligheid heeft me gecontacteerd en heeft ons gebrieft, dat klopt. Twee mannen zijn komen uitleggen waarop we moesten letten en zo. Maar eerlijk, ze hebben me nooit gezegd dat ik die reis, die ik maandenlang met allerlei diensten doorgesproken heb, niet mocht organiseren. Als ze dat toch vinden, moeten ze dat duidelijker zeggen.”

“Ik ga al dertig jaar naar China en ga volgende maand nog eens terug. Ik heb niet het gevoel dat ik bespioneerd ben geweest. De Chinezen hebben me nog nooit iets in ruil gevraagd. Denk je nu echt dat die mannen geïnteresseerd zijn in het doen en laten van een Belgische gouverneur?”

Stage bij Donald Muylle

De kritiek van de vakbonden schiet bij Decaluwé helemaal in het verkeerde keelgat. “Sommige korpschefs hebben een deel van de trip uit eigen zak betaald. We hebben daar veel bijgeleerd. Die Chinezen weten binnen de twintig seconden waar een ongeval gebeurd is. Dankzij dat cameraschild ligt het aantal verkeersdoden daar ook veel lager. Er is minder criminaliteit en zwerfvuil.”

De korpschefs van West-Vlaanderen hebben al een serieuze reputatie opgebouwd wat betreft studiereizen. Jaren geleden gingen ze op communicatiestage bij keukenbouwer Donald Muylle en er waren ook al uitstapjes naar Plopsaland, Disneyland Parijs en Club Brugge.

De Staatsveiligheid verkoos gisteren om niet officieel te reageren.

Door Dirk Coosemans
AANGERADEN