Deze twintig Gentse stadsparken worden de komende jaren onder handen genomen

Foto: VUM

Gent -

De komende vijf jaar wordt geïnvesteerd in twintig Gentse stadsparken. Het gaat om herinrichtingen en enkele volledig nieuwe parken. Dat heeft het stadsbestuur vrijdag bekendgemaakt.

Het Gentse stadsbestuur zal tussen 2020 en 2025 zo’n 23 miljoen euro investeren in openbaar groen. Er worden voor tien miljoen euro natuurgronden aangekocht en dertien miljoen euro wordt in parken geïnvesteerd. Ook het budget van de Gentse groendienst stijgt aanzienlijk.

Dat heeft Astrid De Bruycker (SP.A), schepen voor Openbaar Groen, vrijdag bekendgemaakt bij de voorstelling van het Gentse meerjarenplan. Er is sprake van twintig stadsparken die worden opgelijst om op te frissen of nieuw aan te leggen. Dit zijn ze

- Het Citadelpark: het eerste deel van de zogenaamde ‘circuit walk’ zal aangelegd worden. Dat moet een nieuw ringvormig wandelpad worden doorheen het park.

- Het Baudelopark zou deze legislatuur volledig heraangelegd worden. De plannen liggen al enkele jaren klaar, maar de heraanleg werd steeds uitgesteld.

- Deze parken worden vernieuwd: De Vijvers - Papeleu aan Moscou, het Wolterspark in Sint-Amandsberg, het Maaltebruggepark in Sint-Denijs-Westrem, het Reigersparkje aan Gent-Sint-Pieters en het parkje rond El Paso in het Rabot.

- Deze parken worden volledig heraangelegd of nieuw aangelegd: het Tolhuispark aan de Tolhuislaan, het park van de wijk Nieuw Gent, drie nieuwe parken aan de Oude Dokken (Kapitein Zeppospark, Handelsdokpark en Achterdokpark), het Papiermolenpark in de wijk Rooigem, de laatste fase in het Bloemekenspark aan de Nieuwevaart en het Driemasterpark in Wondelgem.

Groene terreinen

Om al die nieuwe parken te beheren, wordt het budget van de Gentse groendienst ook verhoogd met 1,5 miljoen euro per jaar. De Bruycker werkt daarnaast aan een plan om in wijken waar er private groenzones zijn die open te stellen voor de buurt. “Dat gaat over speelplaatsen van scholen met veel groen of private gronden. Er is budget om een beheerder aan te stellen.”

Daarnaast is er nog eens tien miljoen euro om natuurgronden aan te kopen voor het zogenaamde RUP Groen. Dat is een plan om grote stukken groengebied in Gent te beschermen zodat ze voorgoed natuurzone blijven. Het gaat volgens het stadsbestuur over 109 hectare extra openbaar groen. In de praktijk zijn de zones vaak al groen ingevuld, maar dat wordt nu gegarandeerd.

In het meerjarenplan van de Stad Gent tot 2025 staan in totaal voor 630 miljoen euro investeringen. Wat staat er nog in?

Gent gaat belastingen “optimaliseren” en “beter innen”: 19 miljoen euro per jaar

Gele restafvalzak in Gent slaat op: “Niet duurder voor wie goed sorteert”

Nieuwe glijbaan voor Blaarmeersen en volledig nieuw zwembad in Wondelgem

Nog zeker twee keer Lichtfestival in Gent, 53 miljoen euro voor cultuur

Door Bert Staes
AANGERADEN
Meest recent