Heisa over naaktfoto’s van lokale schepen in zomerbar krijgt plots nieuwe wending: mogelijke tipgever wordt gedagvaard

  • Zomerbar La Brasa kwam in het nieuws op 7 augustus 2018 (niet door de mensen op deze foto).
Langemark-Poelkapelle -

Maandag wordt de rechtszaak ingeleid over de verspreiding van naaktfoto’s van onder meer een lokale schepen in zomerbar La Brasa in Langemark. De zaak wordt meteen echter uitgesteld omdat de burgerlijke partijen kwamen opdraven met een derde betrokkene, de mogelijke tipgever. Die wordt nu eerst ook gedagvaard.

Nicolas Alleman (43) en P. B. (35) moeten zich maandag in de correctionele rechtbank van Ieper verantwoorden voor het maken en verspreiden van meer dan 180 foto’s van naakte personen op een privéfeest in zomerbar La Brasa in Langemark op 7 augustus 2018. Op dat feestje was ook de toenmalige schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Gheeraert (45) aanwezig.

De twee beklaagden hadden zich verstopt in de maïs naast het terras van de zomerbar, die afgeschermd was van de straat. De foto’s werden via WeTransfer verstuurd naar lokale politici, waaronder de toenmalige burgemeester van Langemark-Poelkapelle, en verspreid via (sociale) media.

LEES OOK.

Alleman en B. werden gedagvaard voor schending van de privacy, belaging en bedreiging ten nadele van Rik Ostijn, de zaakvoerder van La Brasa, Frank Gheeraert, en hun partners, die aanwezig waren op het feestje. Zij stellen zich nu burgerlijke partij in de zaak, die meteen wordt uitgesteld. Op vraag van Gheeraert en zijn raadsman Koen Bentein. “Wij waren verbaasd dat een derde persoon niet gedagvaard werd”, zegt Bentein. “Het gaat om een persoon, die volgens ons medeplichtig is. Zonder zijn hulp was het misdrijf niet tot stand gekomen.”

Gissen naar beweegredenen

Het gaat om een man uit de Ieperse deelgemeente Boezinge, die op een paar kilometer van La Brasa woont. Hij zou Alleman, die een zakelijk geschil heeft met Ostijn, getipt hebben over het privéfeest. Volgens Alleman zou die man de zelfs de hoofdverantwoordelijke van heel het debacle zijn. “Tipgever? Hij was de opdrachtgever. Niet ik”, beweert hij.

Het blijft ondertussen gissen naar de mogelijke beweegredenen van die derde persoon. Hij wou zelf niet reageren, maar mag zich nu aan een dagvaarding verwachten. “Als benadeelde partij kunnen wij de man rechtstreeks dagvaarden en dat gaan we ook doen”, aldus meester Bentein. De zaak wordt daardoor maandag dus uitgesteld.

De gerechtelijke procedure staat los van een andere procedure tegen La Brasa rond een vergunningskwestie van de zomerbar.

Door Thijs Pattyn
AANGERADEN