Abonnee worden? Kies je leesformule

19/10/2019 - Buitenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  AFP

Honderdduizenden betogers leggen openbaar leven in Barcelona lam

De vijfde opeenvolgende dag van Catalaanse protesten werd de meest massale tot nu toe. Ruim een half miljoen mensen trokken volgens de politie de straat op om te betogen tegen de gevangenisstraffen van de separatistenleiders en voor autonomie. De organisatie zelf spreekt over een miljoen deelnemers.

Veel betogers vertrokken de voorbije dagen te voet uit vijf Catalaanse steden richting Barcelona. Daar verzamelden ze zich vrijdagmiddag, velen gedrapeerd in Catalaanse vlaggen, bij publieke gebouwen en toeristische trekpleisters zoals de Sagrada Familia. Boulevards stonden vol met mensen, zo ver als het oog reikt.

Tegen de avond werd de sfeer opnieuw grimmiger. Vuilnisbakken vlogen in brand en gemaskerde demonstranten begonnen met het bestoken van de Spaanse oproerpolitie. Die voerde op zijn beurt charges uit en zette traangas in. Donderdagnacht vielen bij de rellen tachtig gewonden. De Spaanse interim-premier Sánchez waarschuwde dat relschoppers zwaar zullen worden gestraft. Sinds maandag arresteerde de politie zo’n 200 demonstranten.(agg)

AANGERADEN