Abonnee worden? Kies je leesformule

19/10/2019 - Oostende
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Auteur Thaïs Vanderheyden met Pieter Hens van Toerisme Oostende in Fort Napoleon, waar de twintig Spiekpietjes verstopt zitten. dji

Expo dit jaar opnieuw in Fort Napoleon

Spiekpietjes voor het eerst ookmet Spiekgrietjes

Oostende

-

De Spiekpietjes zijn terug in het Fort Napoleon. De doe-expo is dit jaar gebaseerd op het boek Het zilveren belletje. Voor het eerst zijn er ook Spiekgrietjes.

Het is al de vijfde keer dat de Spiekpietjes, de bekende sinterklaashulpjes, te gast zijn in Oostende. Vorig jaar, door de renovatiewerken aan het Fort Napoleon, verhuisde de expo naar de leegstaande Vives-hogeschool. Maar nu keren ze terug naar hun vaste stek.

De expo is gebaseerd op het kinderboek Het zilveren belletje. “Een van de Spiekpietjes kan zijn spiekkindje niet vinden. De kleine Elisabeth is gek op verstoppertje spelen en verstopt zich overal op, onder en achter. En dus kan het Spiekpietje niet rapporteren aan de sint of het kindje flink of stout is geweest”, duidt auteur Thaïs Vanderheyden.

Ballenbad en doolhof

Tijdens de expo ontdekken de kinderen het verhaal van de Spiekpietjes aan de hand van levensgrote platen en een audioverhaal, ingesproken door acteur Warre Borgmans. Ze kunnen zelf creatief aan de slag gaan met de figuren uit het boek in de teken- en knutselhoekjes.

De creatievelingen van Nester en Atelier Ikke zorgen voor een spectaculaire speelruimte met onder andere een ballenbad en doolhof. De kinderen moeten er ook opnieuw op zoek gaan naar Spiekpietjes. In de gangen van het fort werden een keuken, een badkamer met een tiental toiletten, een salon en een zolderruimte gemaakt waar de Spiekpietjes verstopt zullen zitten.

“Het aantal dat gezocht moet worden, werd uitgebreid naar twintig. Voor het eerst zijn er ook Spiekgrietjes. En er is opnieuw een pop-up sintbar. Je kan de expo dus gerust omschrijven als Spiekpietjes 2.0”, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende.

“Deze najaarsactiviteit is een vaste waarde geworden”, vult burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) aan. “Jaarlijks komen meer dan 12.000 bezoekers naar deze speelse expo.”

De expo vindt plaats van 19 oktober tot 8 december. Tickets kosten 9 euro per volwassene en 7 euro voor kinderen tussen drie tot twaalf jaar. De Spiekpietjes staan elke dag (behalve op maandag) paraat van 10 tot 17 uur. Tijdens de herfstvakantie is de expo doorlopend open.

AANGERADEN