Polinokkio wordt ontvoerd naar Circus Politica

Gent - In grote lijnen gebaseerd op Pinokkio, het verhaal van de houten pop met de lange neus, maar veel meer inspelend op de lokale en de nationale politiek, brengt het gezelschap van het Koninklijk Poppentoneel Festival vandaag en morgen nog twee voorstellingen van Polinokkio. Al had de voorstelling net zo goed Circus Politica kunnen heten. Voor de voorstelling van vandaag zaterdagavond 19 oktober zijn er nog een 10-tal plaatsen vrij in de Moriaanstraat in Ledeberg. De namiddagvoorstelling van zondag is uitverkocht.

Circus Politica. Het had de titel kunnen zijn voor de tweede politieke satire die Patrick Van Damme schreef voor het Koninklijk Poppentoneel Festival van Pierke Wim De Wispelaere. En Circus Politica komt inderdaad voor in de voorstelling: als naam van een circus dat toevallig langskomt. Een circus dat opgekocht is door iemand die eerder ook  al een paar voetbalclubs, een dorp (correctie, kleinste stadje) in Wallonië opkocht. Juist Markske Koeke.

Maar bij het Koninklijk Poppentoneel Festival bouwen ze aan een traditie waarbij ze hun politieke satirestukken ophangen aan een bekende klassieker. Polinokkio dus. Vorig jaar was dat Assepoes Twiepuntnul, met een grote rol voor Christophe Peeters. Die komt overigens ook in Polinokkio voor, in de rol van flexijobber: hij is er zowel facteur als werknemer in het circus.

Politieke satire, dus krijgen de politici er van langs. Tekstschrijver Patrick Van Damme is soms snijdend hard, maar wordt nooit grof. Hij speelt de bal, niet echt de man. Een paar keer zijn zijn tackles fijntjes en raak, vooral als hij het heeft over de machtsverhoudingen binnen de meerderheidsploeg in het stadhuis. We stonden er niet bij toen Van Damme naar de stembus trok, maar de kans dat hij het bolletje achter Filip Watteeuw zijn naam destijds inkleurde lijkt ons zeer gering. Ook burgemeester Mathias De Clercq moet het een paar keer ontgelden. Hij komt in het stuk voor, maar blijft onzichtbaar. De burgemeester, die samen met schepen Rudy Coddens, vrijdag op de eerste rij zat, kon er overigens goed mee lachen: "Typisch Gents, typisch voor onze mooie stad, dat wij onszelf zo kunnen relativeren", aldus de burgemeester "als we dat niet meer kunnen, dan zijn wij Gent niet meer", en hij beloofde de maker dat hij zijn collega's zou  porren om ook naar de voorstelling te komen.

Poppentoneel Festival speelt in Polinokkio vooral in op de lokale politiek, en is daarin heel actueel. Het stuk is deze zomer geschreven, maar Van Damme paste zijn tekst hier en daar aan de actualiteit aan. Zo komen ook de maatregelen tegen de lachgascapsules, die pas deze week ter sprake kwamen, aan bod. Maar Festival kijkt over de stadsgrenzen: in Polinokkio worden met Dommeke van Krieken, Vrank Theootje en de blauwe Fee Maggy ook nationale politici opgevoerd. En Trumpie mag ook eens langskomen. 

Zoals wel vaker in politieke satire en in poppenspel is de verhaallijn vrij eenvoudig en totaal ondergeschikt aan de grappen en de uithalen naar de politici. En dat het met Polinokkio, die door de slechteriken ontvoerd wordt, uiteindelijk allemaal goed komt dank zij Pierke en zijn kompaan Pier de Langenarm, is voorspelbaar. Zonde dat zo'n voorstelling waar toch een pak werk in gekropen is, slechts drie keer gespeeld wordt.

Morgen zondag kan u er niet meer bij. De namiddagvoorstelling is uitverkocht, want dan komt er onder meer een delegatie van Amsterdamse poppenspelers naar de voorstelling kijken. Maar voor de voorstelling van vanavond, zaterdag 19 oktober, om 20 uur in de Moriaanstraat 65 in Ledeberg, zijn er nog een tiental plaatsen beschikbaar. Bellen kan naar 0478-34.27.66

 

 

Door Rudy Tollenaere, foto's Frederiek Vande Velde,