Ons brein weigert te geloven dat we dood zullen gaan

Foto: BELGAIMAGE

We gaan allemaal dood, maar volgens wetenschappers doet ons brein er alles aan om te vermijden dat we daar te lang bij stil blijven staan. Wanneer we geconfronteerd worden met de dood, lijken onze hersenen dat te categoriseren onder “dingen die enkel andere mensen overkomen”.

De Dood. Het is een onderwerp waar heel wat mensen liever niet over nadenken. Dat blijkt nu niet louter een persoonlijke voorkeur te zijn, maar een reflex van ons brein. Dat weigert de dood tot op zekere hoogte te erkennen als iets wat ons zou kunnen overkomen. “Het brein aanvaardt niet dat de dood van toepassing is op ons”, verklaart onderzoeker Yair Dor-Ziderman van de Bar Ilan universiteit in Israël. “We zitten opgescheept met een oermechanisme dat ons vertelt dat informatie die onszelf linkt aan de dood, niet betrouwbaar is en dat we die informatie niet moeten geloven.”

Het lijkt vreemd, maar beschut worden voor gedachten over ons eigen nakende einde zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor ons leven in het heden. “Vanaf het moment waarop je je eigen toekomst tegemoet kan kijken, realiseer je je dat je op een zeker moment zal sterven en dat er niets is wat je daaraan kan doen”, aldus Dor-Ziderman aan The Guardian. “Dat gaat in tegen onze hele biologie, die er net op gebrand is om ons te helpen in leven te blijven.”

Dor-Ziderman kwam tot zijn conclusies door een aantal vrijwilligers te vragen naar een scherm te kijken waarop gezichten voorbijkwamen terwijl hun hersenactiviteit gemonitord werd. De ene keer zagen ze het gezicht van een vreemde, de andere keer hun eigen gezicht. Bij elk gezicht verscheen ook een woord, bij de helft van de gezichten had dat woord te maken met de dood. Wat blijkt? Telkens het gezicht op het scherm niet overeenkwam met wat het brein voorspeld had, werd er een verrassingsreactie gemeten. Die reactie bleef echter volledig uit wanneer het eigen gezicht van de vrijwilliger in combinatie met het woord “dood” op het scherm verscheen.

“Dit suggereert dat we onszelf beschermen voor existentiële bedreigingen”, aldus onderzoeker Avi Goldstein. “Of zelfs dat we onszelf beschermen voor het bewust nadenken over het idee dat we gaan sterven, door voorspellingen over onszelf uit te schakelen, of die informatie te categoriseren als iets wat over andere mensen gaat en niet over onszelf.”

Door nkdr
AANGERADEN