Geen medaille voor "diep ontgoochelde" Nicky Degrendele in EK-finale van de keirin

Foto: Photo News

Nicky Degrendele heeft zaterdag naast een medaille gegrepen in de keirinfinale op het EK baanwielrennen in het Nederlandse Apeldoorn. De 23-jarige West-Vlaamse, die zowel haar reeks als haar halve finale won, werd vijfde na nooit te hebben meegespeeld voor eremetaal. Het goud was voor de Française Mathilde Gros. Ze kreeg op het podium het gezelschap van de Duitse Lea Sophie Friedrich en de Russische Daria Shmeleva.

Degrendele veroverde vorig jaar nog zilver in de keirin op het EK. In 2018 werd ze, eveneens in Apeldoorn, wereldkampioene keirin.

Diep ontgoocheld

De Belgen blijven voorlopig zonder medaille op het EK baanwielrennen. Ook voor grote medaillehoop Nicky Degrendele lukte het niet. In de keirin haalde ze na een vlekkeloos parcours de finale. Maar daarin moest de zilveren Europese medaille van 2018 vrede nemen met de vijfde plek.

Sinds haar gouden plak op het WK keirin in 2018 geldt Degrendele als een topkandidaat voor Olympisch eremetaal volgend jaar in Tokio. Net daarom had ze dit EK aangestipt. Na enkele moeizame maanden moest dit het tornooi worden waarin ze opnieuw het goede gevoel te pakken moest krijgen. Dat leek lange tijd ook zo te zijn in Apeldoorn. Niets leek er in de eerste ronde en de halve finale overgebleven van de roemloze uitschakeling afgelopen donderdag nog in het sprint. Zo resoluut maakte Degrendele in die twee wedstrijden komaf met de tegenstand: tweemaal winst, tweemaal met de vingers in de neus. Maar in de finale met zes ging het toch fout. Een jaar nadat ze op ditzelfde EK, toen in Glasgow, nog zilver pakte, werd het nu de op een na laatste plek. Ze was er het hart van in. “Natuurlijk ben ik diep ontgoocheld”, sprak ze, de blik strak naar beneden gericht. “Alles verliep zo goed. Misschien is dat wel waarom het fout liep. Misschien wilde ik te graag. Had ik te veel zelfvertrouwen in de finale.

Of ze echt fouten gemaakt had, kon ze niet zeggen. “Wellicht wel”, zuchtte Degrendele, terwijl achter haar de Franse winnares Gross het podium besteeg. “Maar daar zullen we dan maar leren, zeker? Het was zoals haast altijd tegenwoordig nochtans lange sprint. Dat is niet slecht voor mij. Mogelijk wilde ik te vroeg gaan. Dat is de enige conclusie die ik kan trekken. Ik heb niet gedaan waar ik goed in ben: wachten, dat ene gaatje zoeken.” Het maakt de teleurstelling duidelijk alleen maar groter.

Toch. Een vijfde plek is dan wel geen medaille, het is ook verre van een wanprestatie. En het brengt Degrendele opnieuw een stap dichter bij Tokio.  Mits ze de volgende maanden ietwat op niveau blijft, kan dat ticket voor Tokio haar niet meer ontsnappen. Een troost? “Een beetje”, aldus Degrendele. “Feit is dat mijn vorm voor komende winter oké is. Het wordt een lang seizoen, het kan alleen maar beteren. En over Tokio: ik zou eigenlijk zelf niet weten hoe het precies in mekaar zit. Er zijn nog drie Wereldbekers die meetellen, en een WK. Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd.”

Intussen blijft dit EK een moeizaam verhaal voor de Belgen. Na vijf dagen wacht de Belgische delegatie nog altijd op een eerste medaille. Ook in de individuele achtervolging en de puntenkoers lukte het gisteren niet. Annelies Dom eindigde roemloos zonder punten bij de dames ; Gerben Thijssen deed het met een twaalfde plek nog wel behoorlijk maar ook hij moest passen toen specialisten als Cocquard en Van Schip in de finale alle zeilen bijzetten. 

Net geen Belgisch record voor Herregodts

Rune Herregodts is op een zucht van het Belgische record gestrand in de individuele achtervolging op het EK baanwielrennen. De 21-jarige renner zette een tijd van 4’17”599’” neer over de 4 kilometer. Dat is slechts 2 tienden van een seconde langer dan Dominique Cornu tien jaar geleden in Manchester. De prestatie van Herregodts was niet voldoende om later op de dag mee te strijden voor de medailles. Herregodts strandde op de zesde plek in het eindklassement. Voor Herregodts, die pas voor de derde keer aan de start kwam in deze discipline, is het niettemin een uitstekend resultaat.

Door wvo
AANGERADEN