Nils Eekhoff, wereldkampioen voor 15 minuten, vecht diskwalificatie aan mét steun van de Nederlandse wielerbond

Bron © NOS

Foto: Photo News

De Nederlander Nils Eekhoff heeft bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) protest aangetekend tegen zijn diskwalificatie op het WK wielrennen in Yorkshire. De 21-jarige renner uit de opleidingsploeg van Team Sunweb veroverde eind vorige maand op knappe wijze de wereldtitel bij de beloften, maar hij werd nog voor de podiumceremonie gediskwalificeerd.

Eekhoff had vroeg in de wedstrijd, met nog 125 kilometer te gaan, na een val een tijdje pal achter de Nederlandse ploegleidersauto gereden, beter bekend als stayeren. De jury besloot de regels strikt toe te passen en Eekhoff te diskwalificeren. Dat gebeurde echter pas zo’n 20 minuten na de finish, toen de Nederlander zich al een tijdje wereldkampioen waande.

De beelden van een wenende Eekhoff toen hij vernam dat hij geen regenboogtrui mocht aandoen, gingen de wereld rond. “Ik was aan het vieren. Was zo gelukkig. Had al een interview gegeven. En toen werd ik naar de jury geroepen. Eerst begreep ik het niet goed. Niemand wilde mij veel uitleg geven. Maar dan zag ik Pidcock al zitten en een minuut later werd mij dan verteld dat ik gediskwalificeerd was omdat ik het imago van de sport beschadigd had. Wat je dan doet? Ik ben beginnen wenen. Voelde mij hulpeloos. Wilde alleen nog maar naar huis”, zei hij toen.

Eekhoff sprak van de “beste 15 minuten van mijn leven”, terwijl de wielerwereld in debat ging over de correctheid van de straf van de jury. “WTF”, verwoordde de Nederlandse ex-renner Bram Tankink het. “Je valt in begin van de koers, schouder uit de kom. Je zet hem terug. Vecht je terug in koers. Pakt een bidonnetje aan, sluit aan bij het peloton, dan ben je al een held. Wordt vervolgens wereldkampioen en wordt de titel je ontnomen. Dit heeft niks met toepassen regels te maken.”

De jury verdedigde hun harde beslissing door te stellen dat op beelden die niet live waren uitgezonden te zien was hoe Eekhoff zo lang profiteerde van het zog van de volgwagen dat een maximumstraf niet kon uitblijven. De UCI gaf die beelden nu vrij en ook een motivering van haar zware beslissing.

Gerechtigheid

“Voor Nils hoop ik dat er gerechtigheid komt”, zei directeur Thorwald Veneberg van de Nederlandse bond KNWU, die Eekhoff steunt in zijn stap naar het TAS. De renner had eerst protest aangetekend bij de internationale wielerfederatie UCI, maar dat werd direct afgewezen. “Dan blijft er maar één stap over: naar het TAS”, aldus Veneberg, die ook hoopt dat het sporttribunaal duidelijkheid verschaft over de regels rond stayeren.

“In de regels staat heel duidelijk dat je niet mag stayeren, daar gaan we niet over in discussie. Maar het gaat ons vooral om de timing en het toepassen van de consequenties daarvan”, aldus Veneberg. “We weten absoluut niet wat het resultaat gaat worden. Maar we hopen in ieder geval dat goed naar die regel gekeken gaat worden. Nu gebeurt het heel vaak dat iemand die door een val of lekke band achterop is geraakt, door een auto wordt teruggereden. Als dat niet gedoogd wordt, dan betekent het vrijwel steeds einde wedstrijd na een val of lekke band. Maar dat moet dan voor iedereen gelden. Je merkt het aan de reacties uit het peloton en bij de coaches, niemand weet nu goed waar-ie aan toe is. Mogen we wel of niet iemand achter de auto meenemen?”

Het is nog niet bekend wanneer de zaak bij het TAS dient.

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN
Meest recent